در حدیث کساء کدام شخصیت محور شمارش پنج تن آل عبا می‌باشد؟
پرسش
در حدیث کساء کدام شخصیت محور شمارش پنج تن آل عبا می‌باشد؟
پاسخ اجمالی
حدیث کساء و نزول آیه تطهیر از روایات مشهور بین خاصه و عامه است که در منابع شیعه و اهل سنت به سندهای مختلف به گونه متواتر نقل شده و شواهد و قراین بسیارى در تاریخ مؤیّد آن است. ولى حدیثى که تحت عنوان «حدیث کساء» به نقل از حضرت فاطمه زهرا(س) در برخى کتاب‌ها آورده شده است، سند معتبرى ندارد.[1] اما بر فرض پذیرش آن؛ در بخشی از این حدیث، چنین آمده: «خداوند فرمود: ای فرشتگان و ساکنان آسمان! من آسمان و زمین و ماه و خورشید و افلاک و دریاها و افلاک را فقط به خاطر محبت و علاقه به این پنج نفری که زیر کسا هستند، آفریدم. جبرئیل از خدا پرسید: پروردگارم! آنها چه کسانی هستند؟ خدای عزّ و جلّ فرمود: "هم أهل بیت النبوّة و معدن الرسالة، و هم فاطمة و أبوها و بعلها و بنوها"؛ آنها خانواده و اهل بیت نبوّت و مرکز رسالت هستند. این افراد، فاطمه و پدرش و شوهر و فرزندانش هستند». [2] طبق این عبارت؛ خداوند حضرت فاطمه(س) را حلقه اتصال و محور معرفی این خاندان قرار داده است.

[2]. شهید ثانی، زین الدین بن علی‏، مُسکّن الفؤاد عند فقد الأحبّة و الأولاد، ص 155 - 156، قم، بصیرتی‏، بی‌تا؛ بحرانى اصفهانى، عبد الله بن نور الله‏، عوالم العلوم و المعارف والأحوال من الآیات و الأخبار و الأقوال‏، محقق، مصحح، ابطحى اصفهانى، موحد، محمد باقر، ج 11، ص 933، قم، مؤسسة الإمام المهدى(عجّل الله تعالى فرجه الشریف)‏، چاپ اول، 1413ق.