منظور از «البرزخ الخافی» و «الجوهر الغاسق» در سخن جناب شیخ سهروردی چیست؟
پرسش
منظور از برزخ الخافی و جوهر الغاسق در سخن جناب شیخ سهروردی چه می‌باشد؟
پاسخ اجمالی
شیخ اشراق در فلسفه، اصطلاحات جدیدی را ابداع کرده که از جمله آن اصطلاحات «البرزخ الخافی» یا «الجوهر الغاسق» است. کلمه برزخ در اصطلاح شیخ اشراق همان جسم است.[1] کلمه خافى نیز مرادف با تاریکی و بی‌نور بودن است. در کلمات شیخ اشراق کلمه «الجسم الخافى»، «البرزخ الخافى» یا «الجوهر الغاسق» به یک معنا هستند؛[2] و منظور وی همان جسم است که به حسب ذات خود تاریک است.[3]

[1]. «و البرزخ هو «الجسم»، و یرسم بأنّه هو الجوهر الذى یقصد بالاشار». شیخ اشراق، مجموعه مصنفات شیخ اشراق، ج 2، ص 107، تهران، موسسه مطالعات و تحقیقات فرهنگى، چاپ دوم، 1375ش.
[2]. ر. ک: سجادی، سید جعفر، فرهنگ معارف اسلامى، ج ‏1، ص 404، تهران، دانشگاه تهران، چاپ سوم، 1373ش.
[3]. «و البرزخ اذا انتفى عنه النور، لا یحتاج فى کونه مظلما الى شی‏ء آخر؛ فهذه البرازخ جواهر غاسق». مجموعه مصنفات شیخ اشراق، ج 2، ص 108.