اگر در وضو و غسل، شخصی به انسان کمک کند، به این شکل که در دست او آب بریزد چه حکمی دارد؟
پرسش
اگر در وضو و غسل، شخصی به شما کمک کند، به این نحو که در دست شما آب بریزد چه حکمی دارد؟
پاسخ اجمالی
یک از شرایط صحت وضو آن است که شستن صورت و دستها و مسح سر و پاها را خودِ انسان انجام دهد و اگر دیگرى او را وضو دهد، یا به او کمک نماید، وضو باطل است.
البته منظور، کمک در اصل شستن و مسح کردن است ولى اگر در مقدّمات وضو کمک بگیرد، اشکالی ندارد. مثل این که دیگرى آب را به صورت یا در دست او بریزد و شخص، خودش صورت را بشوید.[1]
ولی اگر فرد، شخصاً قادر به وضو گرفتن نیست می‌تواند کسى را کمک بگیرد که او را وضو دهد، اما باید خود او نیّت وضو کند و با دست خود مسح نماید و اگر نمى‌تواند باید دیگرى دست او را بگیرد و به محل مسح بکشد و اگر این هم ممکن نیست، باید از دست او رطوبت بگیرد و با آن رطوبت سر و پاى او را مسح نماید، ولى در این صورت احتیاط واجب این است که تیمّم هم بکند.[2]
شایان ذکر است، غسل نیز دارای احکام فوق بوده و در حال اختیار، فردی دیگر نمی‌تواند اعضای بدن دیگری را جهت انجام غسل بشوید.[3]

[1]. ر.ک: امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، گردآورنده: بنی‌هاشمی خمینی، سید محمدحسین، ج‌1، ص 174، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق؛ البته برخی از فقها با استناد به برخی روایات، کمک کردن در مقدمات وضو را مکروه شمرده‌اند.
[2]. مکارم شیرازى، ناصر، رساله توضیح المسائل، ص 65، م 311، انتشارات مدرسه امام على بن ابى طالب علیه السلام، قم، پنجاه ودوم، 1429 ه‍ ق؛ امام خمینى، سید، توضیح المسائل (محشّٰى - امام خمینى)، ج‌1، ص 174، م 286 ، دفتر انتشارات اسلامى، قم، هشتم، 1424 ه‍ ق؛ یرگرفته از نمایه 45288.
[3]. ر.ک: بهجت، محمد تقى، استفتائات، ج‌1، ص 207،س 724، دفتر حضرت آیة الله بهجت، قم، اول، 1428 ه‍ ق.