اگر کسی به دلیل ناآشنایی با تمام انواع مبطلات روزه، عمداً یکی از کارهایی که روزه را باطل می‌کند – مانند فروبردن خلط – را انجام دهد، روزه‌ی او چه حکمی دارد؟
پرسش
اگر کسی ندانسته کار حرامی که روزه را باطل می‌کند (مثل فروبردن خلط) انجام دهد و عمدی باشد، روزه‌ی او چه حکمی دارد؟ یعنی نمی‌دانسته که کار حرام و مبطل روزه است.
پاسخ اجمالی
کاری که روزه را باطل می‌کند اگر عمداً و با علم و آگاهی به مسئله انجام شود، علاوه بر وجوب قضا، کفاره نیز دارد، ولی اگر به دلیل ندانستن مسأله باشد کفاره ندارد، و قضای آن کافیست. البته برخی فقها[1] معتقدند چنانچه جاهل مقصر بوده کفاره هم واجب می‌شود، برخی دیگر[2] نیز در فرض سؤال، اصل فرو بردن خلط را مبطل روزه ندانسته‌اند.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[3]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
به هر حال اگر عمداً و از روى علم به این که عمل مذکور روزه را باطل مى‌کند، علاوه بر قضا کفاره هم دارد ولى اگر جهل به حکم شرعى داشته باشد، کفاره ندارد.
ضمناً توجه داشته باشید، فرو بردن اخلاط سر و سینه تا به فضاى دهان نرسیده اشکال ندارد ولى اگر داخل فضاى دهان شود، احتیاط واجب آن است که آن را فرو نبرد و اگر سهواً یا بى‌اختیار فرو رود، اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
کارهایی که روزه را باطل می‌کند اگر عمداً و با علم و اطلاع انجام دهد، علاوه بر این که روزه او باطل می‌شود و قضا دارد، کفاره نیز دارد، ولی اگر به خاطر ندانستن مسأله باشد کفاره ندارد، ولی  قضای آن واجب است.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
فرو بردن خلط جزو مبطلات نیست.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
چنانچه جاهل مقصر بوده قضا و کفاره لازم است.

[1]. آیت الله نوری همدانی.
[2]. آیت الله سیستانی.
[3]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.