اگر در یک مجتمع آپارتمانی، اکثر مالکان با هم توافق و تعهد کنند که به کسی غیر از صنف شغلی‌شان اجاره نداده و نفروشند، آیا این عمل به این توافق برای همگان واجب است؟
پرسش
اگر در یک ساختمان یا مجتمع آپارتمانی، اکثر مالکین با هم توافق و تعهد کنند که به کسی غیر از صنف شغلیشان اجاره نداده و نفروشند، آیا این توافق و تعهد برای اقلیتی که در این توافق شرکت نداشته‌اند واجب الوفا است؟ برای خود اکثریت چطور؟
پاسخ اجمالی
مراجع تقلید در این‌باره می‌گویند، این مسئله برای مالکان لازم الوفاء نیست، مگر این‌که در ضمن عقدی لازم، شرط شود، ولی برخی از فقها[1] این توافق را برای کسانی که متعهد به آن شده‌اند، لازم الوفا می‌دانند.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
واجب الوفا نیست بلکه بر خود آنها نیز ملزَم نیست مگر این‌که شرط ضمن عقد باشد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در صورتی که اکثریت در ضمن عقد خارج لازمی این تعهد را کرده باشند باید به آن عمل کنند.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی (مد ظله العالی):
خیر.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
این شرط برای اقلیتی که در این توافق شرکت نداشته‌اند، لازم الوفا نیست، ولی کسانی که نسبت به این امر متعهد شده‌اند، باید به تعهد خویش ملتزم باشند. البته اگر مقرراتی در کشور نسبت به اعتبار نظر اکثریت یا هیئت مدیره ساختمان‌های آپارتمانی وجود داشته باشد، برای همگان واجب الاتباع است.
لینک به سایت استفتائات

[1]. آیت الله هادوی تهرانی.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: سیستانی، مکارم شیرازی و نوری همدانی  (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.