اموال میت، در صورتی‌که هیچ وارثی غیر از شوهرش نداشته باشد، به چه کسی می‌رسد؟
پرسش
همسر مردی که هیچ فرزندی نداشته در حادثه رانندگی فوت نموده و از طرفی تمام اقوام و بستگان تنی مرحومه نیز قبلاٌ فوت نموده‌اند، اکنون تکلیف دیه و میراث وی چگونه است؟
پاسخ اجمالی
دیه مانند سایر اموال میت بین وارثان تقسیم می‌گردد و سهم الارث زوج و زوجه به شرح زیر است:
1. اگر میت زن بوده و دارای فرزند باشد، یک چهارم از اموال او به شوهرش می‌رسد و در صورتی‌که فرزندی نداشته باشد، نیمی از اموال به شوهر خواهد رسید، و اگر هیچ قوم و خویش مستحق ارثی نیز برای زن نباشد، نصف دیگر از اموالش نیز به شوهر خواهد رسید.
بنابر این در فرض سؤال، تمام اموال میت به همسر وی می‌رسد.
2. اما اگر میت مَرد بوده و دارای فرزند باشد، یک هشتم از اموال او به همسرش می‌رسد و در صورتی‌که فرزندی نداشته باشد، یک چهارم از اموال به همسر خواهد رسید، و اگر هیچ قوم و خویش و وارثی برای مرد نباشد، باقی اموال او به امام می‌رسد، که در زمان عدم حضور امام، امور آن به دست مجتهد جامع الشرایط بوده و بین فقرا تقسیم می‌گردد.[1]

[1].  ر.ک: ادیب، عباسعلی، ارث و تقسیمات آن، ص 85، بوستان کتاب،قم، 1386ش.