اگر نماز گزار در بین نماز بفهمد که مسجد نجس شده یا نجس خواهد شد وظیفه اش چیست؟
پرسش
اگر بین نمازجماعت بچه خردسال انسان، نیاز به قضای حاجت (ادرار) داشته باشد و تمام کردن نماز منجر به نجس شدن مسجد شود باید چکار کرد؟ (یا اینکه بفهمیم ادرار کرده و اگر نماز را تمام کنیم مسجد را هم نجس می کند چه کنیم؟)
پاسخ اجمالی

در توضیح المسائل مراجع آمده است: " اگر نماز گزار در بین نماز بفهمد که مسجد نجس است، چنانچه وقت نماز تنگ باشد، باید نماز را تمام کند و اگر وقت دارد و تطهیر مسجد نماز را به هم نمى‏زند، باید در بین نماز تطهیر کند، بعد بقیه نماز را بخواند ولی اگر نماز را به هم مى‏زند، باید نماز را بشکند و مسجد را تطهیر نماید بعد نماز را بخواند."[1]

به هرحال چون فرض سؤال شما با آن چه در توضیح المسائل آمده است، متفاوت است،سوالتان را از دفاتر مراجع عظام استفتاء نمودیم، که این پاسخ ها دریافت گردید:

دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

شکستن و رها کردن نماز در فرض سؤال، اشکالی ندارد.

دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

باید نماز را قطع کرده و کودک را بقضاء حاجت ببرید.

دفتر حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

قطع نماز جایز نیست ولی اگر در بین نماز بفهمد که مسجد نجس است چنانچه وقت تنگ باشد باید نماز را تمام کند و اگر وقت وسعت دارد و تطهیر مسجد نماز را بهم نمی زند، باید در بین نماز تطهیر کند، بعد بقیه نماز را بخواند. و اگر نماز را بهم می زند، در صورتی که بعد از نماز تطهیر مسجد ممکن باشد، شکستن نماز جایز نیست. و اگر بعد از نماز تطهیر مسجد ممکن نباشد یا تاخیر تا بعد از نماز هتک مسجد باشد، باید نماز را بشکند و مسجد را تطهیر نماید، بعد نماز را بخواند.

پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) در خصوص سؤال مذکور به این شرح است:

اگر وقت نماز تنگ نباشد و چاره ای جز شکستن نماز برای جلوگیری از نجاست مسجد نباشد، شکستن نماز بلامانع است.

[1]توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏1، ص: 633، مسأله 1162 .