اگر وکیلی موکلش را راهنمایی کند تا برای اینکه رأی دادگاه سریع‌تر و یا به نفعش صادر شود، مبلغی به کارمند دادگستری ‌پرداخت کند، آیا گناه‌کار خواهد بود و حق الوکاله او چه حکمی خواهد داشت؟
پرسش
اگر وکیل به موکل بگوید، برای این‌که رأی دادگاه سریع صادر بشود و یا به نفعت صادر بشود، باید به فلانی دو میلیون بدهی و موکل دو میلیون از جیبش به کارمند دادگستری می‌دهد، آیا وکیل هم در این مورد گناه‌کار است؟ همچنین حکم حق الوکاله‌ای که وکیل بخاطر کارهای که انجام داده دریافت می‌کند، چیست؟
پاسخ اجمالی
1. فرض سؤال، نوعی کمک به انجام گناه بوده و جایز نیست.
2. گرفتن حق‌الوکاله اگر در قبال عمل مشروع و کارهای عادی وکالت باشد مانعی ندارد، ولی اگر در قبال راهنمایی موکل بر کار خلاف باشد، اخذ آن جایز نیست.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
در فرض سؤال جایز نبوده ولی اگر حق الوکاله در مقابل کار حلال باشد اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اشکال دارد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
چنانچه پول دادن مذکور برای تضییع حق دیگری و به نفع خود تمام کردن باشد، جایز نیست و وکیلی هم موکلش را به راه خلاف رهنمون می‌شود اعانه بر گناه کردن است و چنانچه حق الوکاله در امر خلاف شرع باشد حرام است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در فرض سؤال هر آنچه مخالف قوانین و مقررات باشد و یا جنبه رشوه داشته باشد، هم برای رشوه دهنده و هم برای دریافت کننده حرام است.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
اعانه و یاری کردن افراد در گناه حرام است ولی حق الوکاله اگر در قبال عمل مشروعی باشد مانعی ندارد.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.