آیا رفتن به مهمانی خانواده مشروب‌خوار و غذا خوردن در خانه آنان حرام است؟
پرسش
اگر در خانه‌ای که اعضای آن مشروب‌خوار هستند به مهمانی دعوت شویم (یک مهمانی معمولی و ساده و فامیلی)، حتی غذا خوردن در ظروف آنها حرام است؟ اگر ایشان از فامیل نزدیک باشند چه حکمی دارد؟ چه می‌توان کرد؟ سر این قضیه با همسرم مشکل داریم، نمی‌دانم چه باید کرد.
پاسخ اجمالی
1. به لحاظ فقهی در دو صورت نباید در چنین مهمانی‌ها شرکت داشت و یا در صورت حضور، باید آنجا را ترک کرد:
الف: اگر در این مهمانی‌ها علناً شراب سرو شود.
ب: اگر حضور شما در آنجا موجب تأیید یا تشویق فرد شرابخوار بر انجام عملش شود.
پس در غیر این صورت، رفتن به این مهمانی حرام نیست و خوردن غذاهایی که اطمینان به نجاست آن ندارید نیز مجاز است.
2. هر چند از برخی روایات،[1] استفاده می‌شود که از همنشینی با افرادی که اهل گناه بوده و تقیدی نسبت به مسائل دینی ندارند، باید پرهیز نمود، ولی گاهی شرایط به گونه‌ای است که انسان می‌تواند با ادامه ارتباط با چنین افرادی، در رفتار ایشان تأثیر گذار باشد.
لذا توصیه می‌شود چنانچه شرایط و زمینه‌ی امر به معروف و نهی از منکر وجود داشته باشد، ارتباط با آنها قطع نشود. در غیر این صورت مناسب است رفت و آمد با آنها را به حداقل رسانده و به شکلی علت این رفتار خود را به آنها گوشزد کنید.

[1]. امام زین‌العابدین(ع) خطاب به فرزندشان امام باقر(ع) فرمودند: ...إِیَّاکَ وَ مُصَاحَبَةَ الْفَاسِقِ فَإِنَّهُ بَائِعُکَ بِأُکْلَةٍ أَوْ أَقَلَّ مِنْ ذَلِک‏... از همنشینى با فاسق و گنهکار بپرهیز زیرا که او به یک لقمه یا کمتر از آن ترا بفروشد؛ کلینى، محمد بن یعقوب، الکافی، ج‏2، ص376، ح 7، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ چهارم، 1407 ق.