در مواقعی از نماز که آرام بودن لازم است، آیا حرکت سر یا دست ها نماز را باطل می کند؟
پرسش
آیا در مواقعی از نماز که آرام بودن لازم است (ایستاده یا غیر ایستاده)، حرکت سر یا دست ها هم نماز را باطل می کند؟
پاسخ اجمالی

برای پاسخ به سؤالات شرعی، دانستن مرجع محترم تقلید شما ضروری است، ولی از جایی که این مسأله تا حد زیادی اتفاقی است، نظر شما را به فتاوای مورد نظر جلب می کنیم:

برای اقامه نماز هم باید محل و مکان نمازگزار آرام باشد[1] (مگر از روی اضطرار)، وهم خود نماز گزار باید بدنش،آرام و ساکن باشد[2]. برخی از حرکتهای جزئی سر و دست که عرفاً این آرامش را بر هم نمی زند، اشکالی ندارد. البته باید توجه داشت که اگرحرکت عمدی یا سهوی سر، موجب روی برگرداندن ( چرخش به سمت راست یا چپ) از سمت قبله شود نماز را باطل می کند[3]. با این مقدمه به فتاوای مراجع محترم تقلید توجه نمایید:

مسأله 968: اگر موقع خواندن حمد و سوره، یا خواندن تسبیحات، بى اختیار به قدرى حرکت کند که از حال آرام بودن خارج شود، احتیاط واجب آن است که بعد از آرام گرفتن بدن، آن چه را در حال حرکت خوانده، دوباره بخواند.[4]

مسأله 967: حرکت دادن دست و انگشتان در موقع خواندن حمد، اشکال ندارد، اگر چه احتیاط مستحب آن است که آنها را هم حرکت ندهد.[5]

نمایه های مرتبط: چگونگی تکمیل صف در نماز جماعت و حرکت در نماز سؤال 673 (سایت: 720).

[1]   امام خمینی، توضیح المسائل( المحشی)، ج1، ص490، مسأله 880.

[2]   همان، مسأله 965.

[3]   همان، ج1، ص 617، مسأله 1131.

[4]   همان، ج‏1، ص540.

[5]  همان،  ج‏1، ص539.