اگر مردی بعد از ازدواج متوجه شود که همسرش قبلاً با مرد دیگری عقد بسته و اکنون باکره نیست، به لحاظ شرعی چه حکمی دارد؟
پرسش
اگر مردی بعد از یک سال که با دختری ازدواج کرده، الآن متوجه شود که آن دختر، قبلاً با یکی عقد کرده و بکارتش از بین رفته و از او پنهان کرده است، به لحاظ شرعی چه حکمی دارد؟ آیا می‌تواند عقد را فسخ کند؟
پاسخ اجمالی
1. صرف عدم وجود پرده بکارت، از موجبات فسخ ازدواج نیست، مگر اینکه ضمن عقد، شرط شده یا عقد مبنی بر آن بوده و یا این امر مورد ارتکاز عرفی بین مردم باشد. لذا، برخی از فقها[1] با قبول اینکه در این موضوع، ارتکاز عرفی بر باکره بودن زن است می‌گویند، در این مورد مرد حق فسخ عقد را دارد. البته این موضوع می‌تواند در جوامع مختلف، متفاوت باشد.
2. بر فرض نداشتن حق فسخ، اگر ثابت شود که زن قبل از ازدواج، بکارت خود را از دست داده است، زن صرفا مستحق مهر المثل (مهریه‌ای که در عرف برای چنین زنی مرسوم است) خواهد بود. [2]
3. بر فرض داشتن حق فسخ، اگر فسخ، قبل از دخول انجام شد، مهریه‌ای به زن تعلق نخواهد گرفت، ولی اگر پس از دخول انجام شود، زن می‌تواند تمام مهریه (مهرالمثل) را مطالبه کند.[3]
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[4]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
عدم وجود پرده بکارت از موجبات فسخ نیست مگر اینکه در ضمن عقد، شرط شده یا عقد مبنی بر آن واقع شده باشد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر بکارت شرط شده باشد مرد حق فسخ دارد.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
مرد حق فسخ عقد را ندارد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
مجرد باکره نبودن مجوز فسخ نکاح از جانب زوج نیست ولی اگر شرط بکارت در عقد شده باشد و یا عقد مبنیاً بر باکره
بودن واقع شده باشد می‌تواند عقد را فسخ کند.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در فرض سؤال حق فسخ دارد.

[1]. آیت الله مکارم شیرازی.
[2]. ر.ک: بهجت، محمد تقى، استفتاءات، ج ‌4، ص 80، دفتر حضرت آیة الله بهجت، قم، اول، 1428 ه‍ ق.
[3]. ر.ک: همان؛ مکارم شیرازى، ناصر، احکام بانوان، ص 153، س 535، انتشارات مدرسه امام على بن ابى طالب ع ، قم، یازدهم، 1428 ه‍ ق.
[4]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی،  سیستانی و شبیری زنجانی (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.