1. آیا عطسه کردن و فرو بردن آب دهان پس از عطسه روزه را باطل می کند؟ 2. آیا مستحاضه قلیله پس از اتمام دوران استحاضه خود بایستی غسل کند یا فقط اعمال قبلی مربوط به استحاضه را انجام دهد؟ 3. آیا اگر مستحاضه قلیله برای هر نماز خود یک وضو نگرفته باشد یعنی برای نماز صبح یک وضو و برای نماز ظهر و عصر یک وضو و برای نماز مغرب و عشا یک وضو گرفته باشد مشروط بر این که پس از مطالعه احکام و کتب مراجع تقلید نفهمیده که بایستی برای هر نماز یک وضو بگیرد ایا نماز او درست بوده یا باید دوباره بخواند؟
پرسش
1. آیا عطسه کردن و فرو بردن آب دهان پس از عطسه روزه را باطل می‌کند؟ 2. آیا مستحاضه قلیله پس از اتمام دوران استحاضه خود بایستی غسل کند یا فقط اعمال قبلی مربوط به استحاضه را انجام دهد؟ 3. آیا اگر مستحاضه قلیله برای هر نماز خود یک وضو نگرفته باشد؛ یعنی برای نماز صبح یک وضو و برای نماز ظهر و عصر یک وضو و برای نماز مغرب و عشا یک وضو گرفته باشد مشروط بر این که پس از مطالعه احکام و کتب مراجع تقلید نفهمیده که بایستی برای هر نماز یک وضو بگیرد، آیا نماز او درست بوده یا باید دوباره بخواند؟
پاسخ اجمالی

1. عطسه کردن و فرو بردن آب دهان سبب بطلان روزه نمی‌شود، ولی فرو بردن عمدی خلط سر و  سینه روزه را باطل می‌کند. جهت آگاهی بیشتر در این زمینه می‌توانید به نمایه‌ 39725 (فرو بردن آب دهان و خلط سر یا سینه هنگام روزه)  مراجعه نمایید.
2. مستحاضه قلیله، غسل ندارد.[1]
3. در استحاضه قلیله باید زن براى هر نماز یک وضو بگیرد و ظاهر فرج را هم اگر خون به آن رسیده، آب بکشد و بنا بر احتیاط واجب[2] پنبه را عوض کند یا آب بکشد.[3] بله اگر مطمئن شود پس از وضوی اول، خونی خارج نشده است، با همان وضوی اول می‌تواند نماز بعدی را بجا آورد.[4]
حال اگر با وجود خروج خون، هر دو نماز را با یک وضو بجا آورد، باید نماز دوم را قضا کند. مثلاً اگر این امر چند روز اتفاق افتاده است، باید نمازهای عصر و عشای آن چند روز قضا شود.[5]

[1]. نجفی(صاحب الجواهر)، محمد حسن، مجمع الرسائل، ص 567، مؤسسه صاحب الزمان(ع)، مشهد، چاپ اول، 1415ق.
[2]. آیات عظام سیستانى و مکارم: (بنا بر احتیاط مستحب..)؛ آیت الله مکارم: (و واجب است از سرایت خون به سایر اعضا جلوگیرى کند).
[3]. امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، گردآورنده: بنی‌هاشمی خمینی، سید محمدحسین،  ج‌1، ص 234، م 394، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ هشتم، 1424ق.
[4]. ر.ک: تبریزى، جواد، استفتاءات جدید، ج‌1، ص 60، قم، چاپ اول؛ منتظرى، حسین على، رساله استفتاءات، ج‌3، ص 57، س 2750، قم، چاپ اول؛ مکارم شیرازى، ناصر، احکام بانوان، ص 75، سؤال 217، قم، انتشارات مدرسه امام على بن ابی‌طالب(ع)، چاپ یازدهم، 1428ق.
[5]. ر.ک: استفتاءات جدید، ج ‌2، ص 50.