آیا می‌توانیم فرشتگان را واسطه‌ای پیش خدا قرار دهیم؟ آیا در هر مشکل، باید فرشته مربوط به آن مشکل را واسطه قرار داد؟
پرسش
در کتاب‌های قانون جذب، توصیه می‌شود برای حل هر مشکلی به فرشته مسئول همان مشکل، نامه بنویسید؛ مثلاً اگر مشکل مالی دارید به فرشته رزق و اگر بیماری داری به فرشته شفا نامه بنویسید و درخواستتان را بگویید. آیا این کار در دین ما پذیرفته هستند؟ اخیراً خیلی از مردم دارند به این ‌کار رو می‌آورند.
پاسخ اجمالی
این‌که انسان، فرشتگان را واسطه درخواست خویش از پروردگار قرار دهد، در دعاها نیز وجود دارد؛ چنان‌که امام علی(ع) در مقام آموزش نماز فَرَج، در بخشی از دعای مربوط به آن می‌فرماید: «... و أَسْأَلُکَ بِحَقِّ أَنْبِیَائِکَ الْمُرْسَلِینَ وَ بِحَقِّ حَمَلَةِ عَرْشِکَ وَ بِحَقِّ مَلَائِکَتِکَ الْمُقَرَّبِینَ وَ بِحَقِّ جَبْرَئِیلَ وَ مِیکَائِیلَ وَ إِسْرَافِیلَ وَ عِزْرَائِیلَ وَ بِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ وَ عِتْرَتِهِ صَلَوَاتُکَ عَلَیْهِم‏ أَنْ تُصَلِّیَ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ أَنْ تَجْعَلَ خَیْرَ عُمُرِی آخِرَهُ وَ خَیْرَ أَعْمَالِی خَوَاتِیمَهَا وَ أَسْأَلُکَ مَغْفِرَتَکَ وَ رِضْوَانَکَ یَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِین‏»؛[1] به ‌حق پیامبران مرسل، به ‌حق نگهدارندگان عرش، به ‌حق فرشتگان مقرّبین، به ‌حق جبرئیل و میکائیل و اسرافیل و عزرائیل و به ‌حق محمّد و آل او (ص) که بر محمد و آل محمد درود فرستى، و قسمت بهتر عمرم را در آخر آن قرار دهى و بهترین اعمالم آخرین آنها قرار دهى و از تو مغفرت و خشنودى ترا درخواست می‌کنم اى مهربان‌ترین مهربانان.
اما این‌که انسان برای هر نوع خواسته‌ای، فرشته‌ای خاص را واسطه قرار دهد – گرچه به خودی خود ایرادی ندارد - اما مطلبی در مورد این موضوع در آیات و روایات نیافتیم.

[1]. طبرسی، حسن بن فضل، مکارم الاخلاق، ص 329 – 330، قم، شریف رضی، چاپ چهارم، 1412ق.