آیا می توان خطبه عقد را بدون حضور شاهد اجرا کرد؟
پرسش
آیا می‌توان در هنگام ازدواج دائم یا موقت خطبه‌ی عقد را "بدون حضور شاهد"خود انسان به همراه دختر مورد علاقه اش اجرا کنند؟
پاسخ اجمالی

از نظر اسلام ازدواج یک پیمان مقدس برای تشکیل‏ خانواده و بالطبع، اجتماع است و دارای آثار و نتایج ‏بسیارى از جمله: ارضاى غریزه جنسى، تولید و بقاى نسل، تکامل انسان، آرامش و سکون، پاک‏دامنى و عفاف، تحکیم عواطف و بسیارى مواهب دیگر است. برقرارى این پیمان مقدس تنها بر اساس مقررات، قوانین و شرایط خاصی که خداوند متعال معین کرده است، امکان پذیر می باشد.[1]

در صورتی که جمیع شرایط از قبیل: کسب رضایت خانواده به ویژه پدر دختر، و دیگر شرایط موجود در رساله های عملیه مهیا بود، باید صیغه عقد خوانده شود. (تنها راضی بودن زن و مرد کافی نیست بلکه باید به همراه انشاء الفاظ خاصی باشد). و به احتیاط واجب صیغه عقد باید به عربی صحیح خوانده شود. و اگر خود مرد و زن نتوانند صیغه را به عربی صحیح بخوانند به هر لفظی که صیغه را بخوانند صحیح است، و لازم هم نیست که وکیل بگیرند، اما باید لفظی بگویند که معنای "زوّجت" و "قبلت" را بفهماند[2][3]

بنابراین ضمن دارا بودن جمیع شرایط مذکور و هر آنچه که در رساله های عملیه آمده است دو نفر می توانند "حتی بدون حضور شاهد" خودشان صیغه عقد را جاری کنند.[4]

برای آگاهی بیشتر مراجعه شود به:

1. نمایه: عربی بودن در صیغه ازدواج موقت، سؤال شماره 1098 (سایت: 1150) .

2. نمایه: شرط اجازه پدر در صیغه محرمیت، سؤال شماره 3038 (سایت: 3285) .

3. نمایه: صیغه بدون اطلاع خانواده دختر، سؤال شماره 3288 (سایت: 3561) .

4. نمایه: صیغه بدون اطلاع پدر دختر، سؤال شماره 6039 (سایت: 6202) .

5. نمایه: فلسفه خطبه عقد، سؤال شماره 1445 (سایت: 1469) .

[1] اقتباس از سؤال شماره 1445 (سایت: 1469).

[2] آنچه بیان شد نظر امام خمینی (ره) می باشد . برای آگاهی از فتاوای سایر مراجع نک: توضیح المسائل مراجع، ج 2، از ص 449 تا 460؛ تحریر الوسیله، ج 2، ص 701 تا 707 و نیز از ص 734 تا 736.

[3] اقتباس از سؤال شماره 1098 (سایت: 1150).

[4]  . آیت‏الله وحید، منهاج الصالحین، ج 3، 1229 آیت‏الله بهجت، توضیح‏المسائل، م 1887 آیت‏الله سیستانى، منهاج الصالحین، ج 2، النکاح، م 3 آیت‏الله تبریزى، منهاج الصالحین، ج 2، م 1229 امام، آیت‏الله نورى، آیت‏الله مکارم و آیت‏الله فاضل، التعلیقة على العروة، النکاح، م 5، آیت‏الله صافى، هدایة العباد، ج 2، النکاح، م 5 آیت‏الله خامنه‏اى، اجوبة الاستفتاءات، س 22.