در مورد تولد نوزاد، چه آداب و مستحباتی سفارش شده است؟
پرسش
لطفاً بفرمایید که:1. ولیمه چیست؟ 2. عقیقه چیست؟ 3. نظر اسلام در خصوص ختنه کردن چیست؟
4. نظر اسلام در خصوص تراشیدن موهای فرزندی که تازه متولد شده است چیست؟ لازم به ذکر است که به تازگی این سؤال را از یک عالمی پرسیدم، اما متوجه نشدم، بفرمایید چرا مسلمانان این عمل را انجام می دهند، و چگونه می توان مو را وزن کرد؟ در حالی که مو وزن خاصی علی الخصوص برای فرزندی که تازه متولد شده است، ندارد.
پاسخ اجمالی
مواردی که در سؤال شما آمده است از مستحبات و آداب بعد از تولد فرزند است. از آن جا که ولادت فرزند امر بسیار مبارکی است، اسلام برای آن برنامه و آداب خاصی قرار داده است از جمله:
1. غسل دادن نوزاد؛ در روایاتی که غسلهای مختلف را شمرده است، غسل مولود(نوزاد) نیز دیده می‌شود؛[1] لذا بعضی از فقها، غسل دادن نوزاد (با اطمینان به عدم ضرر) را جزو آداب و مستحبات مربوط به ولادت نوزاد ذکر نموده‌اند.[2]
2. گفتن اذان و اقامه؛ مستحب است در روز اولى که نوزاد بدنیا مى‌آید یا قبل از آن که بند ناف او بیفتد، در گوش راست او، اذان و در گوش چپ او، اقامه گفته شود.[3]
3. تراشیدن سر؛ در روز هفتم مستحب است که موهای سر نوزاد را تراشیده و هم وزن آن طلا یا نقره صدقه دهند.   وزن کردن موی نوزاد نیز با ترازوهای دقیق، امکان پذیر بوده و می‌توانید با مراجعه به یک جواهر فروشی، این کار را انجام داده و قیمت معادل طلا و یا نقرۀ آن را جویا شوید.
4. عقیقه؛ عقیقه عبارت است از قربانی کردن گوسفند و صدقه دادن گوشت آن برای سلامتی نوزادی که تازه متولد شده است.[4]
5. ختنۀ نوزاد پسر؛ ختنه فرزند پسر که عملی واجب است، بهتر است در روز هفتم انجام شود؛ پس اگر تا هنگام بلوغ انجام نشد، بر خود شخص واجب می‌شود. [5]
6. ولیمه؛ ولیمه عبارت است از مهمانی که حداقل ده نفر در آن شرکت داشته باشند.[6] و مستحب است که در تولد فرزند به اقوام و همسایگان ولیمه دهند و اگر برای او عقیقه کرده‌اند بهتر است از گوشت همان عقیقه استفاده شود.[7]

[1]. عاملى، حرّ، محمد بن حسن، وسائل الشیعة، ج‌3، ص 304، مؤسسه آل البیت، قم، اول، 1409 ه‍ ق.
[2]. فاضل لنکرانى، محمد، جامع المسائل، ج‌2، ص 387، انتشارات امیر قلم، قم، یازدهم، بی تا؛ البته بعضی دیگر از فقها، با توجه به روایات آداب ولادت، می گویند: مراد از غسل مولود، شست و شوى نوزاد است بمعنى «غَسل» (به فتح عین)، نه غُسل مصطلح (به ضم عین)؛ طوسى، محمد بن حسن، مترجم: خراسانى، محمد واعظ زاده، الجمل و العقود فی العبادات، ص 192، دانشگاه فردوسى، مشهد، اول، 1387 ه‍ ق.
[3]. امام خمینى، سید روح اللّٰه، توضیح المسائل، ص 203، اول، 1426 ه‍ ق.
[6]. محمود عبد الرحمان‏، معجم المصطلحات و الألفاظ الفقهیة، ج ‏3، ص 504.
[7]. جامع المسائل (للبهجة)، ج ‏3، ص 581.