غیر از رکعت دوم نماز، آیا قنوت در رکعت‌های دیگر هم سفارش شده است؟
پرسش
با عرض سلام. آیا خواندن قنوت در رکعت هر نماز قبل از رکوع مستحب است، چه رکعت اول باشد یا نباشد و چه نماز واجب باشد یا مستحب؟!
پاسخ اجمالی
خواندن «قنوت» در تمام نمازهای مستحب و واجب، سفارش شده و در روایات و کلمات فقها، جایگاه آن در رکعت دوم نماز اعلام شده‌ است، غیر از نماز وتر که یک رکعت است و در این یک رکعت نیز قنوت سفارش شده‌ است.
امام باقر(ع) در این باره می‌فرماید: جایگاه قنوت در هر نمازی در رکعت دوم پیش از رکوع می‌باشد.[1]
در روایتی دیگر امام صادق(ع) می‌فرماید: قنوت نمازهای مغرب و عشاء و صبح در رکعت دوم است، امّا نماز وتر در رکعت سوم می‌باشد.[2]
گرچه در این روایت، قنوت نماز وتر در رکعت سوم اعلام شده است، امّا با توجه به این‌که نماز وتر یک رکعت است، باید گفت به دلیل پیوستگی تنگاتنگی که میان شفع و وتر وجود دارد، در این روایت این دو نماز در حقیقت یک نماز محسوب شده و طبیعتاً نماز وتر، سومین رکعت آن بشمار خواهد آمد.

[1]. «عَلِیُّ بْنُ إِبْرَاهِیمَ عَنْ أَبِیهِ عَنِ ابْنِ أَبِی عُمَیْرٍ عَنْ زُرَارَةَ عَنْ أَبِی جَعْفَرٍ (ع) قَالَ الْقُنُوتُ فِی کُلِّ صَلَاةٍ فِی الرَّکْعَةِ الثَّانِیَةِ قَبْلَ الرُّکُوعِ»، کلینى، محمد بن یعقوب‌، کافی‌، ج ‌6، ص 225، قم، دار الحدیث للطباعة و النشر، چاپ اول‌،‌ 1429ق‌.
[2]. «عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ (ع) قَالَ الْقُنُوتُ فِی الْمَغْرِبِ فِی الرَّکْعَةِ الثَّانِیَةِ وَ فِی الْعِشَاءِ وَ الْغَدَاةِ مِثْلُ ذَلِکَ وَ فِی الْوَتْرِ فِی الرَّکْعَةِ الثَّالِثَةِ». طوسى، ابو جعفر، محمد بن حسن، ‌الاستبصار فیما اختلف من الأخبار، ج ‌1، ص 338، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ اول، 1390ق‌‌.