جوایزی که بانک به اوراق خریداری شده توسط مشتری می‌پردازد چه حکمی دارد؟
پرسش
با عرض سلام. در کشور پاکستان بانک، اوراقی را می‌فروشد که هر چند ماه به چند تا از دارندگان آنها جایزہای می‌دهد که اسم انگلیسی‌اش Priza Bond می‌باشد. وقتی کسی اینها را می‌خرد٬ اصل مالش محفوظ است و هر وقت بخواهد می‌تواند اوراق را به بانک پس دهد و اصل مالش را بگیرد. اما اگر اوراق را نزد خود نگه‌دارد، امکان دریافت جایزه به قید قرعه موجود است. می‌خواستم بپرسم حکم این جوایز چیست؟
پاسخ اجمالی
اگر مبنای این معامله، «قرض به شرط شرکت در قرعه کشی» باشد، حرام است. در غیر این صورت اشکالی ندارد.

ضمائم:
پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
فرض سؤال حلال نیست.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
چنانچه مورد سؤال بیع واقعی باشد مانعی ندارد ولی اگر قرض به شرط  شرکت در قرعه باشد ربا و حرام است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
هرگاه جوایز را از اموال دیگری بپردازند، مانعی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
جائز نیست.
 حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
اگر خرید این اوراق به معنای واگذاری این اموال از طرق عقود شرعی در اختیار بانک باشد و سودی به این اموال تعلق نمی‌گیرد ولی بانک برای تشویق صاحبان به واگذاری این اموال اقدام به پرداخت جایزه می‌کند؛ خرید این اوراق و دریافت آن جوایز اشکال ندارد. اما اگر به این اموال علاوه بر جایزه، سود تعلق می‌گیرد، این سود در صورتی حلال است که این اموال به بانک قرض داده نشده باشد؛ بلکه از طریق عقود شرعی سودآور مانند مضاربه در اختیار بانک قرار گرفته باشد.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.