آیا امام شافعی نوه دختری امام حسن مجتبی(ع) است؟
پرسش
آیا امام شافعی نوه دختری امام حسن مجتبی(ع) است؟
پاسخ اجمالی
محمد بن ادریس بن عباس بن عثمان مشهور به «امام شافعی» (150 - 204ق) یکی از ائمه چهارگانه اهل سنت و پیشوای مذهب شافعی است.[1]
درباره نام و نسب مادر او اختلاف‌نظر وجود دارد؛ مشهور مورّخان می‌گویند مادر شافعی، زنی از قبیله أزد،[2] با کنیه «ام حبیبه» بود.[3]
برخی نیز گفته‌اند مادرش از فرزندان علی بن ابی‌طالب(ع) بود.[4] و نام او را فاطمه دختر عبیدالله بن حسن (مثنی) بن حسن بن علی بن ابی‌طالب ذکر کرده‌اند[5] که این نسبت از طرف گروهی از نویسندگان مورد پذیرش قطعی قرار نگرفته است.[6]

[2]. سبکى، عبدالوهاب بن على،‏ طبقات الشافعیة الکبرى، ج ‏1، ص 193، قاهره، دار إحیاء الکتب العربیة، چاپ اول، بی‌تا؛ ابن کثیر دمشقی‏، اسماعیل بن عمر، البدایة و النهایة، ج ‏10، ص 251، بیروت، دار الفکر، 1407ق؛ دیار بکری، حسین، تاریخ الخمیس فی أحوال أنفس النفیس‏، ج ‏2، ص 335، بیروت، دار الصادر، بی‌تا؛ ابونعیم اصفهانی، احمد بن عبدالله‏، حلیة الأولیاء و طبقات الأصفیاء، ج ‏9، ص 67 – 68، قاهره، دار أم القرى‏، چاپ اول، بی‌تا.
[3]. طبقات الشافعیة الکبرى، ج ‏1، ص 193.
[4]. طبقات الشافعیة الکبرى، ج ‏1، ص 194؛ جندى، محمد بن یوسف،‏ السلوک فی طبقات العلماء و الملوک، ص 150، صنعا، مکتبة الإرشاد، چاپ اول، 1414ق؛ بروکلمان، کارل‏، تاریخ الأدب العربى، ج ‏3، ص 292، قاهره، دار المعارف‏، چاپ سوم، بی‌تا.
[5]. السلوک فی طبقات العلماء و الملوک، ص 150.
[6]. عبدالوهاب سبکى گفته است که بیهقی چنین چیزی را ضعیف دانسته است. طبقات الشافعیة الکبرى، ج ‏1، ص 194.