مسافت تلفیقی با مسافت امتدادی چه تفاوتی با هم داشته و حکم آنها چیست؟
پرسش
فرق مسافت تلفیقی با امتدادی و حکم آن چیست؟
پاسخ اجمالی
در مسافرت، اگر پیمودن مسافت به مقدار هشت فرسخ، به صورت امتدادی و پیوسته باشد، مانند این‌که مسیر رفت، هشت فرسخ شود، قطعاً موجب قصر و شکسته شدن نماز مى‌گردد. همچنین اگر پیمودن این مسافت به نحو تلفیقی و به این صورت که چهار فرسخ رفت و چهار فرسخ برگشت باشد، باز هم موجب شکسته شدن نماز می‌شود.
ولی اگر در مسیر تلفیقی(که حداقل هشت فرسخ است)، مسیر رفت، کمتر از چهار فرسخ(مثلاً سه فرسخ) و مسیر برگشت بیشتر از آن(مثلاً پنج فرسخ) باشد، در کفایت این نوع تلفیق جهت شکسته شدن نماز، بین مراجع تقلید اختلاف نظر است.[1]
عده‌ای از مراجع می‌گویند، اگر مجموع مسافت رفت و برگشت، هشت فرسخ باشد،(خواه رفتنش کمتر یا بیشتر باشد)، باید نماز را شکسته بخواند.[2]
گروهی می‌گویند، اگر رفتن و برگشتن او هیچ‌کدام کمتر از چهار فرسخ نباشد، باید نماز را شکسته بخواند.[3]
و برخی نیز می‌گویند، همینکه مسیر رفت، کمتر از چهار فرسخ نباشد(مثلاً مسیر رفت پنج فرسخ و مسیر بازگشت، سه فرسخ باشد)، باید نماز را شکسته بخواند.[4]

[1]. ر. ک: جمعى از پژوهشگران زیر نظر شاهرودى، سید محمود هاشمى، فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت(ع)، ج‌2، ص 620، قم، مؤسسه دائرة المعارف فقه اسلامى، اول، 1426ق.
[2]. آیات عظام بهجت، مکارم، سیستانی، تبریزى، شبیری، سبحانی؛ امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، گردآورنده، بنی‌هاشمی خمینی، سید محمد حسین، ج‌1، ص684، م 1272، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ هشتم، 1424ق؛ سبحانى، جعفر، توضیح المسائل، ص 277، م 1013، مؤسسه امام صادق (ع)، قم، سوم، 1429ق.
[3]. آیات عظام اراکی گلپایگانى، صافى، خوئى، نوری، وحید؛ توضیح المسائل (محشّی)، ج‌1، ص684، م 1272؛ وحید خراسانى، حسین، توضیح المسائل، ص 255، م 1281، قم، مدرسه امام باقر علیه السلام، نهم، 1428ق.
[4]. آیات عظام امام خمینی، خامنه‌ای، فاضل؛ توضیح المسائل (محشّی)، ج‌1، ص684، م 1272؛ ر. ک: رساله آموزشی آیت الله خامنه‌ای.