آیا می‌توان بعد از ذکر نام اصحاب معصومان و نیز بعد از نام دیگر بزرگان، عبارت «علیه السلام» را افزود؟!
پرسش
آیا می‌شود اصحاب و یاران با وفای ائمه(ع) بویژه شهدای کربلا را «علیه السلام» خواند؟ اگر بله، دلیلش چیست؟
پاسخ اجمالی
درود فرستادن بر افراد، بویژه مؤمنان از آدابی است که در قرآن کریم بدان تأکید شده است:
«وَ إِذا جاءَکَ الَّذِینَ یُؤْمِنُونَ بِآیاتِنا فَقُلْ سَلامٌ عَلَیْکُمْ...»؛[1] هر گاه کسانى که به آیات ما ایمان دارند نزد تو آیند به آنها بگو: سلام بر شما.
«فَإِذا دَخَلْتُمْ بُیُوتاً فَسَلِّمُوا عَلى‏ أَنْفُسِکُمْ تَحِیَّةً مِنْ عِنْدِ اللهِ مُبارَکَةً طَیِّبَة»؛[2] هنگامى که داخل خانه‌اى شدید بر خویشتن سلام کنید، سلام و تحیتى از سوى خداوند، سلام و تحیتى پر برکت و پاکیزه.
«علیه السلام» (سلام بر او باد)، عبارتی دعایی است جهت درود فرستادن بر اشخاص و دلیلی برای اختصاص آن به معصومان(ع) نداریم. در برخی زیارات از «السلام علی» و نظایر آن، برای درود فرستادن برای غیر پیامبران و امامان استفاده شده است؛ نظیر «السلام علی الحسین و ... علی اصحاب الحسین»،[3] «السلام علیک ایها العبد الصالح...»،[4] «السلام علیک یا بنت رسول الله ...».[5]
بر همین اساس است که در پاره‌ای از متون بعد از نام بزرگانی چون حضرت عباس[6] و سلمان فارسی[7]- نیز عبارت (علیه السلام) مورد استفاده قرار گرفته است.
اما با این وجود و با آنکه سلام دادن بر هر مؤمنی روا و پسندیده است، اما با توجه به اینکه در جامعه دینی، عرفی شکل گرفته که چنین عبارتی را تنها بعد از نام معصومان و یا افراد خاصی از منسوبانشان به کار می‌برند و گسترش کاربرد آن برای دیگر مؤمنان، به نوعی ایجاد سؤال و حساسیت می‌کند، سزاوار است که برای سلام و احترام به افراد باایمان از کلمات و عبارات دیگری استفاده شود.

[1]. انعام، 54.
[2]. نور، 61.
[3]. زیارت عاشورا.
[4]. زیارت حضرت عباس (ع).
[5]. زیارت حضرت معصومه(س).
[6]. «عبّاس علیه السّلام‏»؛ فهری زنجانی، احمد، آهى سوزان بر مزار شهیدان (ترجمه اللهوف)، ص 89، تهران، جهان، چاپ اول، 1348ش.
[7]. «حضرت سلمان علیه السّلام‏»؛ خوانساری، آقا جمال محمد بن حسین، شرح بر غرر الحکم و درر الکلم، ج ‏2، ص 96، دانشگاه تهران، چاپ چهارم، 1366ش؛ نیز ر. ک: فیض الإسلام اصفهانی، علی نقی، ترجمه و شرح الصحیفة السجادیة، ص 197، تهران، فقیه، چاپ دوم، 1376ش.