آیا بردن چند غذا از هیأت، اشکالی دارد؟
پرسش
اگر در هیئت عزاداری غذا بدهند، و شخصی به واسطه‌ی خدمت یا امتیازی که در هیئت دارد از آنجا چند غذا بیاورد، آیا این کار جایز است؟ حکم خوردن آن غذا چیست؟
پاسخ اجمالی
در فرض سؤال، اگر از نظر متولیان هیئت و بانیان اطعام، ایرادی نداشته باشد، به لحاظ شرعی نیز اشکالی نخواهد داشت و خوردن غذا حلال است.
با این حال، مناسب است در این امور، مراعات سایر شرکت کنندگان هیأت شود؛ مثلاً اگر با این کار، پذیرایی از سایرین دچار مشکل می‌شود، شایسته است که از آن اجتناب کرده و – با وجود رضایت دست‌اندرکاران هیئت - بیش از سهم خویش، غذایی دریافت نشود.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
اگر احتمال دهد این امور در محدوده اختیارات متولیان است، مانعی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
چنانچه بانیان اطعام راضی باشند مانعی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
اگر واقعاً مستحق بیش از یک غذا باشد، اشکالی ندارد.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
این مورد تابع اغراض بانی غذا، مقررات آن هیأت و عرف حاکم بر هیئات مذهبی در چنین موارد است. در صورتی که با امور یاد شده منافاتی نداشته باشد، جایز است و خوردن آن غذا بدون اشکال است.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.