آیا نگاه کردن به آلات قمار نیز حرام و یا مکروه است؟!
پرسش
نگاه کردن به آلات قمار چه حکمی دارد؟
پاسخ اجمالی
در برخی روایات، نگاه به بازی شطرنج که از آلات قمار بوده، شدیداً مورد نکوهش قرار گرفته است،[1] به همین دلیل، موضوع نگاه کردن به آلات قمار و حکم آن، بین فقها مورد گفتگو قرار گرفته است.
در همین راستا برخی از فقها احتیاط را در آن می‌دانند که به آلات قمار (هنگام استفاده و بازی با آنها) نگاه نشود، ولی برخی‌ معتقدند تنها اگر حضور در مجلس قمار و نگاه به وسایل آن به گونه‌ای باشد که موجب تأیید رفتار قمارباز شود، نگاه به آنها جایز نیست.[2]
البته بدیهی است، فقهایی که معتقدند بازی با شطرنج - چون عرفاً از آلت قمار خارج شده - جایز است، نگاه به این بازی نیز نباید از نظر آنان دارای مشکلی باشد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[3]
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
در آلات قمار نگاه به شطرنج بنابر احتیاط جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
اشکال دارد.
حضرت آیت الله العظمی صافی‌ گلپایگانی (مد ظله العالی):
نگاه به مجلس قمار جایز نیست، ولی مجرد نظر به  آلات قمار فی حد نفسه اشکال ندارد، اما در خصوص شطرنج معصوم علیه السلام از نظر به  آن تقبیح فرمودند.
حضرت آیت الله مهدی هادوی تهرانی (دامت برکاته):
نگاه کردن به آلات قمار، اگر مفسده‌ای مانند حضور در مجلس قمار و تأیید کار قمارباز را به دنبال نداشته باشد، جایز است.
لینک به سایت استفتائات

[1]. ابن بابویه، محمد بن على، من لا یحضره الفقیه، ج ‏4، ص 58، ح 5093 ، دفتر انتشارات اسلامى، قم، چاپ دوم، 1413 ق.
[2]. تبریزى، جواد، استفتاءات جدید، ج ‌2، ص 432، س 1755، قم، اول، بی‌تا؛ منتظرى، حسین على، رساله استفتائات، ج ‌3، ص 314، س 3557، قم، اول، بی‌تا.
[3]. استفتا از دفاتر آیات عظام: شبیری زنجانی،  مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.