مجازات آمیزش با حیوان چیست؟
پرسش
اگر یک زن با حیوانی جماع کند، مجازات زن چیست؟ با حیوان مورد نظر چه باید کرد؟
پاسخ اجمالی
1. آمیزش انسان با حیوان حرام است و فردی که مرتکب چنین عملی شود، گناه بزرگی انجام داده و باید توبه نماید. ضمن اینکه بازگو کردن و اعلام این گناه جایز نیست، ولی اگر عمل وی در دادگاه ثابت شود، چنین فردی باید تعزیر[1] شود.
2. آمیزش انسان با حیوان، دو صورت دارد؛
الف. اگر انسان فاعل باشد، لازم است حیوان ذبح و سوزانده شود و چنانچه مالکِ حیوان فردی غیر از فاعل باشد، فاعل باید قیمت آن را به مالک پرداخت نماید،[2] ولی چنانچه حیوانی باشد که مانند الاغ، معمولاً از گوشتش استفاده نمی‌کنند، باید از آن محل، به شهری دیگر برده و فروخته ‌شود. [3]
ب. اگر انسان - زن یا مرد - مفعول قرار گیرد، بیشتر فقها نسبت به حیوان تکلیف خاصی را در نظر نمی‌گیرند(یعنی لازم نیست چنین حیوانی معدوم و یا فروخته شود). البته برخی فقها[4] با استناد به عموم پاره‌ای از روایات[5] معتقدند: این مورد نیز حکم حیوانی را دارد که مرد با آن آمیزش کرده است.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[6]
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
حیوان مذکور، حکم خاصی ندارد اما زن مزبور مستحق تعزیر است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
نسبت به حیوان تکلیفی ندارد ولی به طور جدی از این گناه بزرگ توبه کند و با اعمال نیک آینده گذشته را جبران نماید و چنانچه با ادله شرعی نزد حاکم شرع ثابت شود، تعزیر شدید دارد.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
1. حیوانی که با زن یا مرد جماع می‌کند (زن یا مرد مفعول واقع شود) حکم همان حیوانی را دارد که مرد با آن جماع می‌کند (مرد فاعل واقع شود).[7]
2. خوردن این حیوان اگر حلال گوشت باشد، حرام است.
3. این حیوان اگر از حیواناتی است که معمولاً خورده می‌شوند، چه حلال گوشت باشد مانند گوسفند چه حرام گوشت مانند خوک، باید کشته شود و سپس سوزانده شود و اگر از این نوع حیوانات نباشد، باید از محل جرم بیرون برده شود و در آنجا به فروش برسد، چه حلال گوشت باشد مانند اسب و چه حرام گوشت باشد مانند سگ.
4. اگر این حیوان مالیت داشته باشد، مانند حیوانات اهلی یا حیوانات غیر اهلی که منفعت عقلائی مشروع دارند، کسى که با آن نزدیکی کرده است، باید پول آن را به صاحبش بدهد؛ البته از آنجا که اعتراف به گناه حرام است، باید به گونه‌ای عمل کند که پرداخت قیمت به صاحب حیوان، متوقف بر اعتراف به این گناه نباشد؛ مثلاً به بهانه‌ای این پول را در حساب آن فرد واریز کند. اگر صاحب حیوان را نمی‌شناسد یا امکان پرداخت به او را ندارد، باید با اجازۀ مجتهد جامع الشرایط از طرف او صدقه دهد.
5. کار این زن یا مرد حرام بوده است ولی مجازات حدی در شریعت برای او وارد نشده است؛ البته حاکم اسلامی می‌تواند در محدودۀ مصلحت 25 ضربه شلاق به عنوان تعزیر و تنبیه به او بزند.
لینک به سایت استفتائات

[1]. جهت آگاهی بیشتر در این زمینه ر.ک: 35745 (تعریف حد و تعزیر).
[3]. امام خمینى، سید روح اللّٰه، تحریر الوسیلة، ج ‌2، ص 160، م 23 ، مؤسسه مطبوعات دار العلم، قم، اول، بی‌تا.
[4]. آیت الله هادوی تهرانی.
[5]. ر.ک: کلینى، ابو جعفر، محمد بن یعقوب، الکافی، ج ‌7، ص 204، ح 3، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چهارم، 1407 ه‍ ق؛ حرّ عاملى، محمد بن حسن، وسائل الشیعة، ج ‌28، ص 357، باب تعزیر ناکح البهیمة و جملة من أحکامه، مؤسسه آل البیت، قم، اول، 1409 ه‍ ق.
[6]. استفتا از دفاتر آیات عظام: شبیری زنجانی، مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
[7]. به استناد عموم تعلیل در صحیحۀ إسحاق بن عمار؛ ر.ک: وسائل الشیعة، ج‌ 28، ص 357 ، ح 34961.