کد سایت fa7783 کد بایگانی 7643 نمایه نوشتن اللیل در رسم الخط عثمان طه
طبقه بندی موضوعی علوم قرآنی
خلاصه پرسش
نوشتن صحیح "اللیل" در رسم الخط چگونه است؟
پرسش
الف. با توجّه به این‏که حرف «لام» جزو حروف قمری است، اگر کلمه‏ای که با لام شروع می‏شود الف و لام بگیرد آیا باید 2 بار لام را نوشت یا 1 بار؟ و آیا تشدید باید گذاشت یا نه؟ ب. برای مثال نوشتار صحیح این کلمات چگونه است: «اللاهوت»، «اللیل»، «اللعنة»، «اللعب»، «اللهو»؟ ج. آیا رسم الخطّ قرآن‏های عثمانی که «اللّعنة» و «اللّهو» را با 2 لام و تشدید می‏نویسند امّا «الّیل» را با یک لام و تشدید می‏نویسند صحیح است؟ زیرا به نظر می‏رسد اگر از قانون واحد استفاده کرده باشد نباید نتیجه‏اش چنین باشد.
پاسخ اجمالی

حروف شمسی عبارتند از: " ت ، ث ، د، ذ، ر، ز، س ، ش ، ص ، ض ، ط، ظ، ل ، ن ." و حروف قمری عبارت اند از:" الف ، ب ، ج ، ح ، خ ، ع ، غ ، ف ، ق، ک ، م ، و، ه'، ی ". بنا بر این "لام" از حروف شمسی است ولی اگر "ال " بر سر کلمه ای بیاید که با لام شرو ع می شود در نوشتن آن دو بار لام نوشته می شود بنا بر این کلمات «اللاهوت»، «اللیل»، «اللعنة»، «اللعب»، «اللهو» به همین صورت (تکرار حرف لام )باید نوشته شود اما در موقع تلفظ و خواندن ، آنها را در هم ادغام کرده و به صورت مشدد تلفظ می کنند.

همانطور که گفته اید در رسم الخط عثمان طه «اللیل» را به صورت«الّیل» می نویسند و این از مختصات این رسم الخط است که این کلمه را به این شکل خاص می نویسند و رسم الخط های دیگر آنرا به شکل دیگری می نویسند و این چندان مهم نیست چرا که ممکن است ما قرآن را به زبان لاتین بنویسیم . آنچه مهم است این است که قرائت و تلفظ کلمات و حروف، صحیح و مطابق یکی از قرائت های مشهور باشد.

بنا بر این می توان گفت در هر رسم الخطی ممکن است برخی استثنائات از قوانین کلی وجود داشته باشد، اما اگر تفاوت در شیوه نگارش، موجب تفاوت در شیوه قرائت نشود، از لحاظ شرعی ایرادی نخواهد داشت.