علت رعایت ترتیب بین طرف راست و چپ را در غسل ترتیبی برای من اثبات کنید؟
پرسش
با عرض سلام، می خواستم علت رعایت ترتیب بین طرف راست و چپ را در غسل ترتیبی برای من اثبات کنید چون خیلی دنبال جوابش می گردم؟
پاسخ اجمالی

فلسفه و چرائی  چگونگی انجام خیلی از احکام فرعی برای ما روشن نیست و فقط به علت دستور شرع است که به آن پایبند هستیم، هرچند همه احکام بر اساس مصالح و مفاسد است؛ و هر حکمی دارای فلسفه و علتی است؛ ولی بیان و کشف علت تمام جزئیات احکام، کار بسیار مشکلی است؛ نهایت اینکه بتوان ضوابط کلی برای احکام بیان نمود؛ که البته کلیت در اینجا به معنای اکثری و قابل استثناست.

غسل ترتیبی همان طور که از اسمش پیدا است در آن یک نوع ترتیب باید رعایت شود ولی چرا ابتدا جهت راست بدن و سپس جهت چپ بدن باید شسته شود؟

این مسئله و دیگر مسائل از این قبیل در باب فلسفه احکام به آن پرداخته می شود که می توانید در نمایه مربوط که به آن اشاره می شود توضیح کلی درباره آن را بیابید.

اما روایتی در کتاب شریف کافی در این زمینه وجود دارد[1] که ظهور در رعایت ترتیب بین طرف راست و چپ بدن دارد، اگر چه برخی از فقها از این روایت به دلائل فقهی که ارائه کرده اند چنین برداشتی نداشته اند.[2]

لذا در فتاوای مراجع تقلید معاصر نیز برخی قائل به وجوب رعایت ترتیب شده اند و بعضی قائل به احتیاط واجب هستند.[3]

[1] کلینی،محمد بن یعقوب،کافی،ج3،ص 43، ح 3، دارالکتب الاسلامیه،تهران.

[2]اشتهاردی،علی پناه، مدارک العروه،ج5، ص 31،دار الاسوة،تهران.

[3] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏1، ص 215.