حکم بازدید گردشگران غیر مسلمان از مساجد و حرم‌های امامان و امام زادگان، چیست؟
پرسش
آیا کافر (اهل کتاب یا غیر آن)، جهت بازدید، می‌تواند وارد مسجد و یا حرم معصومین(ع) شود؟
پاسخ اجمالی

مسجد حریم خصوصی برای عبادت مسلمانان بوده و حرمت آن باید توسط جوامع غیر مسلمان نیز پاس داشته شود؛ بر این اساس بیشتر مراجع تقلید، ورود کفار به مساجد و حرم‌ امامان معصوم(ع) را جایز ندانسته‌اند، ولی برخی فقها[1] معتقدند، اگر ورود آنها خالی از هر گونه اهانت و دارای آثار مثبتی برای اسلام و مسلمین باشد، اشکالی ندارد. ضمن اینکه ورود کفار به حرم امام زادگان و صحن‌های حرم معصومین(ع) با رعایت موازین و مقررات، حرام نیست.

ضمائم:

پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):

ورود کفار به مساجد و حرم امامان(ع) بنا بر احتیاط جایز نیست و اگر عرفاً هتک حرمت محسوب شود جایز نیست.

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

اشکال دارد.

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

توقف کافر در فضایی که ضریح امام (ع) در آن قرار دارد و نیز توقف در مساجد جایز نیست، ولی رفتن و ماندن در رواق‌ها و صحن‌ها و کل حرم امامزادگان حرمت شرعی ندارد.

حضرت آیت الله العظمی علوی گرگانی (مد ظله العالی):

اگر با رعایت احترام مسجد و عدم هتک حرمت به اماکن مذهبی مسلمانان باشد و پوشش مناسب و کامل داشته باشند مانعی ندارد و نباید مانع عبادت و عزاداری مؤمنین باشد.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

در صورتی که ورود آنها سبب خوش‌بینی به اسلام و مسلمین شود و نتایج مفید داشته باشد و خالی از هر گونه اهانتی باشد، اشکالی ندارد.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

ورود کفار در مساجد و حرم امامان اشکال دارد.

حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):

اگر باعث هتک مسجد یا حرم معصومین(ع) نباشد، اشکال ندارد.

لینک به سایت استفتائات

[1]. آیات عظام علوی گرگانی، مکارم شیرازی و هادوی تهرانی.

[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، شبیری زنجانی، مکارم شیرازی و نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.