حج در زمان پیامبر اکرم(ص) و پیشوایان معصوم(ع) هیچگاه تعطیل نشد، پس چرا جمهوری اسلامی ایران گاه از فرستادن حجاج به سرزمین وحی ممانعت می‌کند؟
پرسش
با سلام؛ چرا حج در زمان پیامبر اکرم(ص) تعطیل نشد، اما امام خمینی(ره) در سال 1366 آن‌را تعطیل کرد؟ علی‌رغم این‌که پیامبر(ص) مصلحت را بهتر متوجه می‌شود(چون علم و عصمت کامل داشت) بر خلاف این‌که امام خمینی(ره) علم و عصمت نبوی را نداشت؟
پاسخ اجمالی
در ارتباط با پرسش مطرح شده باید گفت:
یکی از شرایط وجوب حج، استطاعت راه و امنیت در انجام مناسک آن است؛ یعنی اگر این شرط محقق نشود، حج واجب نیست. به عبارت دیگر، اگر فرمانروایان سرزمین وحی با قرار دادن شرط‌هایی عملاً اجازه ورود به آن کشور را ندهند، و یا امنیت حجاج را تأمین نکنند، و یا در صدد تحقیر بر آیند، وجوب حج تا فراهم شدن این شرایط محقق نخواهد شد.[1]
شاید به همین دلیل بود که در زمان رسول خدا(ص) و در سال ششم هجری  نیز پیامبر اسلام(ص) وقتی با مقابله قریش مواجه شد، از انجام عمره صرف نظر کرده و با همراهان از ورودی مکه به سمت مدینه برگشت و آن‌را تعطیل نمود.[2]
علاوه بر آنکه بر اساس برخی روایات، وجوب حج در سال دهم هجری؛ یعنی سال آخر عمر پیامبر(ص) جعل شد و آنچه پیامبر در سال‌های قبل انجام دادند، صرفاً عمره مستحبی بوده است.[3]

[1]. جهت آگاهی بیشتر در این زمینه می‌توانید به نمایه‌  57555 (شرایط استطاعت) در همین سایت مراجعه نمایید.