جنسی به باور فروشنده، غیر اصلی بود و آن‌را به قیمت پایین فروخته، سپس خریدار متوجه شده است که جنس خریداری شده، اصلی بوده و قیمت بالاتری دارد. وظیفه او چیست؟
پرسش
اگر جنسی به قیمت غیر اصلی آن خریداری شود و بعد از مدتی معلوم شود که اصل است و فروشنده را نتوان یافت، وظیفه خریدار چیست؟
پاسخ اجمالی
اگر خریدار نمی‌داند که فروشنده، اشتباه کرده یا نه؟ چیزی بر عهده‌اش نیست، ولی اگر بداند اشتباه کرده، باید تفاوت قیمت را به فروشنده برگرداند و اگر امکان دسترسی به وی نیست، آن مقدار را از طرف صاحبش صدقه دهد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
با علم به این‌که فروشنده اشتباه کرده و جنس را کمتر از قیمت واقعی آن فروخته، در صورت عدم امکان دسترسی به صاحبش، تفاوت قیمت جنس اصلی و غیر اصلی، از طرف صاحبش به فقیر صدقه داده می‌شود و بنا بر احتیاط در صدقه دادن، از حاکم شرع اجازه گرفته شود.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
وظیفه‌اى ندارد.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
اگر عرفاً اصل جنس متفاوت باشد نه خصوصیات و اوصافش، معامله باطل است، در غیر این‌صورت خریدار وظیفه خاصی ندارد و تصرفش در جنس مذکور، مانعی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
در صورت یأس از یافتن او مبلغ اضافه را به نیت صاحبش به فقیر صدقه دهید و احتیاط آن است که فقیر سید نباشد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
باید تفاوت آن را از طرف او به نیازمندان دهد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
اگر فروشنده از آن بی اطلاع بوده و به قیمت کمتر فروخته است، در فرض سؤال مابه التفاوت را از طرف صاحبش به فقیر بدهند.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
پس از نا امیدی از یافتن فروشنده، می‌توانید آن مال را تملک کنید و وجه آن را از طرف صاحب مال، صدقه دهید؛ هر چند اگر صاحب مال پیدا شود و مال خود را از شما مطالبه کند و یا به صدقه راضی نشود، باید آن مال ـ اگر هنوز وجود دارد ـ یا مبلغ آن را به وی برگردانید.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.