کد سایت fa7997 کد بایگانی 7495 نمایه اعتقاد شیعه نسبت به بت پرست بودن خلفا
طبقه بندی موضوعی شیعه و خلفا
گروه بندی اصطلاحات شخصیت‌ها
خلاصه پرسش
آیا شیعه معتقد است که ابو بکر برای خدمت به بت ها عمرش را صرف کرده و آن را پرستش می کرد؟
پرسش
آیا شیعیان معتقدند که ابو بکر برای خدمت به بت ها عمرش را صرف کرده، و آن را پرستش می کرد و ایمان او مانند ایمان یهود و نصاری بود و او پشت سر پیامبر نماز می خواند در حالی که بت در گردنش آویخته بوده و بر آن سجده می کرد.؟ (ر.ک کتب الصراط المستقیم ج25 / 155 . قابل ذکر است کتاب صراط مستقیم، تألیف على بن یونس نباطى بیاضى، چاپ کتابخانه حیدریه، نجف، 1384 هـ ق در 3 جلد می باشد.ـــ کتاب بحار الأنوار ج 25 / 172 ـــ الکشکول ص 104 حیدر بن علی حیدر الحلی الآملی ــ الأنوار النعمانیة ج 1 / 53).
پاسخ اجمالی

برای دست یابی به پاسخی روشن، پرسش تان را به چند بخش تقسیم و سپس بررسی می نماییم.
1. بر فرض ورود احادیث یاد شده، آیا این احادیث  از نظر سند اعتبار دارند؟
2. آیا اساساً شیعیان  این مسئله را باور دارند؟
3. آیا اساساً خلفا بت پرست بودند؟
این احادیث به این نحو را در هیچ یک از کتب معتبر شیعی نیافتیم! بر فرض وجود چنین احادیثی در برخی از کتاب ها، ملاک و معیار شیعه در برخورد با خلفا، تعامل ائمه (ع) به ویژه امام علی (ع) با آنان است که از طرق و اسناد صحیح به ما رسیده است، نه احادیث ضعیف و مطرود و گفتار اشخاص عادی؛ چرا که شیعیان واقعی خود را تابع و پیرو امامان معصوم (ع) می دانند.
شیعیان واقعیّ پیرو اهل بیت (ع)، در مورد خلفای اهل سنت و ابو بکر همان اعتقادی را دارند که امامان آنان به آن باور داشتند و همان سخن را در بارۀ شان می گویند که امامانشان آن را بیان نمودند؛ از این رو هرگز شیعیان از کفر و بت پرستی خلفا و ابوبکر سخن نمی گویند، بلکه همۀ آنان را مسلمان می دانند. به عقیدۀ ما مسلمان کسی است که شهادتین (اشهد أن لا اله الاّ الله و اشهد أنّ محمداً رسول الله) را بر زبان جاری کند، البته این بدان معنا نیست که شیعیان به خلفا انتقاد و اعتراضی ندارند و تمام کارها و روش های آنها را می پسندند.
برای توضیح بیشتر در این رابطه به پاسخی تحت عنوان "اسلام ابوبکر و عمر" که در همین سایت با شمارۀ 2983 موجود است مراجعه نمایید.
در پایان تذکر این نکته خالی از لطف نیست و آن این است که: نه تنها ابوبکر و عمر بلکه همۀ اصحاب پیامبر غیر از علی (ع) -که حتی در یک چشم به هم زدن هم مشرک نبود [1] - بقیه اصحاب مدتی را در حال کفر به سر بردند و بت می پرستیدند، [2] و نوعاً گوشت مردار می خوردند، مرتکب فحشا می شدند و ... تا این که خداوند به برکت بعثت پیامبر اسلام آنان را از این ضلالت و گمراهی نجات داد. [3]

.[1] المقریزى، تقى الدین أحمد بن على، إمتاع الأسماع بما للنبى من الأحوال و الأموال و الحفدة و المتاع، النمیسى، محمد عبد الحمید، ج ‏1، ص 33، بیروت، دار الکتب العلمیة، ط الأولى، 1420/1999، و أما «علی بن أبی طالب بن عبد المطلب بن هاشم القرشی الهاشمی»، فلم یشرک باللَّه قط، و ذلک أن الله تعالى أراد به الخیر فجعله فی کفالة ابن عمه سید المرسلین محمد صلّى الله علیه و سلّم.
[2] . الجزرى، عز الدین بن الأثیر أبو الحسن على بن محمد، أسد الغابة فى معرفة الصحابة، ج ‏2، ص 131، بیروت، دار الفکر، 1409/1989.ّو قال ابن إسحاق: إن علیا بعد خدیجة، ثم أسلم بعده زید، ثم أبو بکر؛ أبو محمد عبد الله بن مسلم ابن قتیبة، المعارف، متن، ثروت عکاشة، ص 168، القاهرة، الهیئة المصریة العامة للکتاب، ط الثانیة، 1992.ُّأوّل من اتبع رسول الله- صلّى الله علیه و سلم- و آمن به من أصحابه: علیّ بن أبى طالب- رضى الله عنه- و هو ابن تسع سنین، ثم «زید بن حارثة»، ثم «أبو بکر بن أبى قحافة»..
[3] . مسند احمد، ج 4، ص 173، جعفر بن أبی طالب قال له (النجاشی): «أیها الملک کنا قوما أهل جاهلیة نعبد الأصنام ، و نأکل المیتة ، و نأتی الفواحش ، و نقطع الأرحام ، و نسیء الجوار ، و یأکل القوی منا الضعیف ، فکنا على ذلک حتى بعث الله إلینا رسولا منا نعرف نسبه ، و صدقه ، و أمانته، و عفافه ، فدعانا إلى الله لتوحیده ، و لنعبده و نخلع ما کنا نعبد نحن و آباؤنا من دونه من الحجارة و الأوثان ، و أمرنا بصدق الحدیث ، و أداء الأمانة، و صلة الرحم ، و حسن الجوار ، و الکف عن المحارم و الدماء ، و نهانا عن الفواحش ، و قول الزور ، و أکل مال الیتیم ، و قذف المحصنة، و أن نعبد الله لا نشرک به شیئا ، و أمرنا بالصلاة و الزکاة و الصیام ».

[1] المقریزى، تقى الدین أحمد بن على، إمتاع الأسماع بما للنبى من الأحوال و الأموال و الحفدة و المتاع، النمیسى، محمد عبد الحمید، ج ‏1، ص 33، بیروت، دار الکتب العلمیة، ط الأولى، 1420/1999، و أما «علی بن أبی طالب بن عبد المطلب بن هاشم القرشی الهاشمی»، فلم یشرک باللَّه قط، و ذلک أن الله تعالى أراد به الخیر فجعله فی کفالة ابن عمه سید المرسلین محمد صلّى الله علیه و سلّم.

[2] الجزرى، عز الدین بن الأثیر أبو الحسن على بن محمد، أسد الغابة فى معرفة الصحابة، ج ‏2، ص 131، بیروت، دار الفکر، 1409/1989.ّو قال ابن إسحاق: إن علیا بعد خدیجة، ثم أسلم بعده زید، ثم أبو بکر؛ أبو محمد عبد الله بن مسلم ابن قتیبة، المعارف، متن، ثروت عکاشة، ص 168، القاهرة، الهیئة المصریة العامة للکتاب، ط الثانیة، 1992.ُّأوّل من اتبع رسول الله- صلّى الله علیه و سلم- و آمن به من أصحابه: علیّ بن أبى طالب- رضى الله عنه- و هو ابن تسع سنین، ثم «زید بن حارثة»، ثم «أبو بکر بن أبى قحافة».

[3] مسند احمد، ج 4، ص 173، جعفر بن أبی طالب قال له (النجاشی): «أیها الملک کنا قوما أهل جاهلیة نعبد الأصنام ، و نأکل المیتة ، و نأتی الفواحش ، و نقطع الأرحام ، و نسیء الجوار ، و یأکل القوی منا الضعیف ، فکنا على ذلک حتى بعث الله إلینا رسولا منا نعرف نسبه ، و صدقه ، و أمانته، و عفافه ، فدعانا إلى الله لتوحیده ، و لنعبده و نخلع ما کنا نعبد نحن و آباؤنا من دونه من الحجارة و الأوثان ، و أمرنا بصدق الحدیث ، و أداء الأمانة ، و صلة الرحم ، و حسن الجوار ، و الکف عن المحارم و الدماء ، و نهانا عن الفواحش ، و قول الزور ، و أکل مال الیتیم ، و قذف المحصنة، و أن نعبد الله لا نشرک به شیئا ، و أمرنا بالصلاة و الزکاة و الصیام ».