آیا زن می تواند از عرصه(زمین) شوهر ارث ببرد؟
پرسش
آیا زن می تواند از عرصه(زمین) شوهر ارث ببرد؟
پاسخ اجمالی

در این مورد بین فقهاء اختلاف است[1]، عده ای قائل اند که زن از عرصه(زمین) ارث نمی برد اما نظر مقام معظم رهبری این است که زن اگر چه از اصل زمین ارث نمی برد ولی از قیمت آن ارث می برد. توجه شما را به سؤال زیر جلب می کنیم.

س: در باب ارث زوجه از قیمت زمین دو فتوى بین فقهاى عظام وجود دارد و شنیده‌ایم که نظر مبارک حضرتعالى این است که زوجه از قیمت زمین ارث مى‌برد. خواهشمند است بفرمایید آیا در این مسأله بین اینکه زوجه از میّت، صاحب فرزند باشد یا خیر تفاوتى وجود دارد؟

ج) زوجه خواه داراى فرزند از شوهرش باشد یا نباشد از قیمت زمین خواه زمین خانه یا مغازه یا زمین باغ یا مزرعه باشد ارث مى‌برد.[2] امروزه این فتوا در محاکم قضایی مبنای عمل است.[3]

[1] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏2 ،ص 898 .

[2] ارث زن از قیمت زمین

[3] سایت دفتر مطالعات و تحقیقات زنان.