می‌پسندم که همسرم تا اندازه‌ای چاق باشد، اما او می‌خواهد بدون رضایت من، رژیم لاغری را آغاز کند. آیا این کار او مشروع است؟
پرسش
سلام. همسرم رژیم گرفته و خودش را لاغر می‌کند در حالی که من راضی نیستم و چاقی متوسط او جزء لذت‌هایم است. دوست ندارم زنم لاغر باشد. نه خیلی چاق بلکه متوسط. ایشان قبول نمی‌کند و انجام نمی‌دهد این مسئله به لحاظ شرعی چه حکمی دارد؟ آیا همسرم حق چنین کاری را دارد؟
پاسخ اجمالی
اصل اولیه آن است که شوهر نمی‌تواند همسرش را مجبور کند که چه اندازه غذا بخورد و چه اندازه راه برود و وزن خود را تا چه اندازه نگهدارد و ... مگر آنکه ابتدا و در ضمن ازدواج چنین چیزی را شرط کرده باشند، یا آنکه رویکردهای انتخاب شده توسط زن، به ایجاد اختلال در روابط جنسی مورد نیاز همسرش شود و یا آنکه منجر به تحمیل هزینه‌های غیر متعارف بر شوهرش شود. به هر حال، سزاوار است که زن و شوهر در اینگونه موارد با اخلاق نیک و گفتگو به تفاهم دست یابند.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
به طور کلّى اطاعت زن از شوهر، در برابر استمتاعات متعارف درخواست شده از جانب شوهر، بدون عذر شرعى و نیز نسبت به خروج از منزل بدون عذر شرعى لازم است، مگر آن‌که خروج از منزل در ضمن عقد، شرط شده باشد و نسبت به سایر موارد اطاعت واجب نیست.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
یکی از حقوق زوجیت برطرف نمودن چیزهایی است که موجب نفرت شوهر شود.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
در مورد سؤال، اطاعت از شوهر واجب نیست. البته زن برای بیرون رفتن از منزل یا استفاده از اموال شوهر باید از او اجازه بگیرد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
آنچه بر زن لازم است اینست که خود را در جهت استمتاعات همسرش در معرض قرار دهد ولی مقدار اکل و شربش در اختیار خود اوست. بله اگر لاغر کردن او موجب شود که نتواند مثلاً بجهت ضعف ،تمکین کند باید اجتناب کند، البته توجه داشته باشید در این صورت امور زن و شوهر باید با هم تفاهم داشته باشند و با صمیمیت با هم زندگی کند.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
سزاوار است زن و مرد در این گونه امور با هم توافق داشته باشند.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
در صورتی که لاغر شدن به عنوان یک راه درمان برای بیماری از سوی پزشک متخصص تجویز شود، مشروط به اجازۀ شوهر نیست و بر مرد واجب است تمام مقدمات و هزینه‌های آن را فراهم کند، در غیر این صورت اگر لاغر شدن خللی در استمتاع شوهر ایجاد کند، شوهر می‌تواند از آن منع کند؛ مثلاً اگر لاغر شدن موجب فشار روحی برای زن شود و از این جهت در استمتاع شوهر خلل ایجاد کند، شوهر می‌تواند از آن منع کند و اگر چنین خللی ایجاد نمی‌شود، مشروط به اجازۀ شوهر نیست و اگر هزینه‌های اضافه بر مخارج متعارف زندگی داشته باشد، تأمین آن بر مرد واجب نیست.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.