اگر حقی از شخص غیر مسلمان ضایع شده و دسترسی به او ممکن نباشد، آیا باید رد مظالم داد؟
پرسش
اگر حقی از شخصی که غیر مسلمان باشد ضایعه کرده باشیم با این‌که مسلمان نیست رد مظالم دارد؟
پاسخ اجمالی
چنانچه تضییع حق، مالی بوده و این امر مربوط به غیر مسلمانی باشد که اموالش محترم است (مانند اهل ذمه و کسانی که با مسلمانان پیمان و قرارداد بسته‌اند) و او در دسترس نباشد، باید از طرف وی رد مظالم داد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر حق مالی باشد باید آن‌را به صاحبش برگردانید.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
به «ادای حقوق مالی که بر گردن انسان است و امکان دسترسی به صاحبان آنها را ندارد»، رد مظالم گفته می‌شود که باید با اجازه حاکم شرع به فقیر داده شود. [و در این زمینه بین مسلمان و غیر آن، فرقی نیست].
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
چنانچه محترم باشند نظیر کافر ذمی و یا معاهد پرداخت مظالم لازم است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در صورتی که دسترسی به او به هیچ وجه نباشد، رد مظالم بدهید.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
تضییع اموال و حقوق فرد غیر مسلمانی که تحت حمایت حکومت اسلامی زندگی می‌کند؛ مانند غیر مسلمانان در ایران، یا در طی قراردادها و معاهدات گوناگون، اموال و حقوقش محترم شمرده شده است؛ مانند غیر مسلمانان در کشورهای اروپایی، حرام است و ضمان دارد و اگر این فرد در دسترس نیست، باید معادل حقوق و اموال ضایع شده‌اش، با اذن مجتهد جامع الشرایط رد مظالم پرداخت شود.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.