آیا انسان‌ها در ادوار مختلف خلقت مساوی هستند یا تفاوت دارند؟ و اگر نسل بعدی بر قبلی برتری ندارد پس خلقتش بی‌فایده است و اگر برترند؛ چرا خدا از همان اول انسان برتر را خلق نکرد؟
پرسش
سلام؛ آیا بعد از قیامت خدا باز انسان خلق می‌کند و زندگی و دنیای جدیدی وجود دارد، اگر بلی کمیت و کیفیت آن دنیا و زندگی آن چگونه است؟ و آیا این موجود برتر از انسان است؟ اگر برتر نباشد پس خلقتش بی‌فایده است، اگر برتر باشد؛ چرا خدا از همان اول انسان برتر را خلق نکرد؟ آیا این با ذات بی‌خطا و مطلق خدا ناسازگار نیست؟
پاسخ اجمالی
بر اساس برخی روایات «هنگامی که خداوند عمر این نسل از آدم و این عالم را به پایان رساند و اهل بهشت را در بهشت و جهنمیان را در جهنم ساکن کرد، دنیایی جدید با موجوداتی جدید، بدون این‌که از پدر و مادری متولد شده باشند، خلق خواهد کرد. موجودات موحدی که عبادت خدا می‌کنند. برای آنها زمینی غیر از این زمین ایجاد می‌کند که بر روی آن سکنا گزینند و آسمانی که در لوای آن پناه گیرند».[1]
جدا از بحث سندی روایت، اما این پرسش که آیا آن موجودات از انسان‌های فعلی برترند؟ مساوی با آنها هستند؟ یا پایین‌تر از آنان می‌باشند؟!
روایت مورد نظر صریحاً چیزی در این زمینه اعلام نکرده‌ است، اما این سؤال که نسل‌های بعدی اگر برتر از نسل قبلی نباشند خلقت آنها بیهوده است؛ و اگر برتر هستند چرا از اول خلق نشده‌اند؟
در پاسخ باید گفت؛ ممکن است نسل‌های بعدی برتر از نسل قبلی باشند؛ و شاید وجود نسل قبلی به عنوان مقدمه ضرورت داشته باشد؛ یعنی در خلقت ترتیب باید رعایت می‌شد؛ بنابراین این ایراد که چرا آنان از اول خلق نشده‌اند، وارد نیست.
و نیز ممکن است نسل‌های بعدی، برتری بر نسل‌های قبلی نداشته باشند و این موجب بیهوده بودن خلقت آنها نخواهد بود؛ زیرا در صورتی خلقت بیهوده خواهد بود که هدفی از خلقت وجود نداشته باشد؛ و خلقت دارای آثار و فایده‌ای نباشد؛ هدف از خلقت منحصر در برتر بودن نسل بعدی بر قبلی نیست؛ خلقت دارای اهداف، آثار و فواید بسیاری است.[2]

[1]. شیخ صدوق، الخصال، ج 2، ص 359، انتشارات جامعه مدرسین، قم، 1362 ش. ر. ک: 6618.
[2]. ر. ک: 76، 1052و 652.