آیا مرد می‌تواند به خانواده زنش اجازه ورود به منزلش را ندهد؟
پرسش
آیا مرد می‌تواند به خانواده زنش اجازه ورود به منزلش را ندهد؟
پاسخ اجمالی
از آن جهت که وی مالک خانه خود است، می‌تواند از ورود هر شخصی جلوگیری کند (همانگونه که اگر زن مالک منزل باشد، می‌تواند از ورود خانواده شوهرش جلوگیری کند). با این همه، رعایت اخلاق و حق همسر اقتضا می‌کند که افراد در این‌گونه موارد از خود انعطاف نشان داده و موجب کدورت و آزردگی خانواده و اطرافیان را فراهم نسازند.
البته نظر برخی فقها[1] این است که - با توجه به وجوب صله‌رحم بین همسر و اقوامش- چنانچه رفت و آمد خانواده و فامیل همسر در حد متعارف باشد، مرد حق ممانعت و جلوگیری از آن‌را ندارد.
ضمائم:
پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
فی نفسه اشکالی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
جایز نیست بدون رضایت همسر وارد منزل شوهر شوند.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
هر چند شرعاً می‌تواند مانع از تصرف آنها در اموالش شود، ولی اگر این منع به خاطر کدورت و کینه باشد شایسته است که حتی اگر حق با مرد باشد عفو کند و روابط فامیلی را مکدّر نکند.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
هر شخصی مسلط بر اموال خود بوده و می‌تواند دیگران را از هر گونه تصرف در مالش منع کند، ولی سزاوار است که انسان با دیگران بخصوص با اقوام و خویشان سببی و نسبی خود اخلاق خوب و اسلامی داشته باشد و با آنها با صمیمیت و مهربانی رفتار نمایید که آثار خوب فراوانی دارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در حد متعارف و صله رحم نمی‌تواند مانع بشود.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
بله می‌تواند؛ هرچند احتیاط مستحب آن است که چنین نکند. البته چنین کاری بدون دلیل موجه شرعی و قانونی، به دور از آداب و اخلاق اسلامی است.
لینک به سایت استفتائات

[1]. آیت الله مکارم شیرازی.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.