هارون بن عبدالله مهلّبی که بود؟
پرسش
هارون بن عبدالله مهلّبی که بود؟
پاسخ اجمالی
در اسناد روایاتی منقول‏ از شیخ صدوق، شخصی به نام هارون‏ بن‏ عبدالله‏ مُهَلّبی وجود دارد[1] و غیر از این، مطلب دیگری درباره شخصیت او در منابع رجالی شیعه نیامده و بر این اساس، راوی مجهولی ارزیابی می‌شود. البته بدیهی است که مجهول بودن یک راوی لزوماً به معنای ضعیف بودن او در نقل روایت نیست.
روایاتی که شیخ صدوق از این راوی نقل کرده، مربوط به اشعاری است که او از دِعبل بن علی خُزاعی روایت می‌کند.[2]
در منابع اهل‌سنت نیز، ابو الفرج اصفهانی (م 356ق) شعری را از هارون بن عبدالله مهلّبی‏ از دعبل خُزاعی[3] و سیوطی (م 911ق)[4] نیز مطلبی را از او نقل می‌کند.

[1]. نجف، محمد مهدى، الجامع لرواة أصحاب الإمام الرضا(ع)، ج ‏2، ص 189، مشهد، المؤتمر العالمی للإمام الرضا(ع)، چاپ اول، 1407ق.
[2]. نک: صدوق، محمد بن على‏، عیون اخبار الرضا(ع)، محقق، لاجوردی، مهدی، ج ‏2، ص 142، تهران، نشر جهان، چاپ اول، 1378ق؛ ابن بابویه، محمد بن على، الأمالی، ص 660، تهران، کتابچى، چاپ ششم، 1376ش.
[3]. ابو الفرج اصفهانى، على بن حسین‏، الأغانی، ج ‏16، ص 527، بیروت، دار إحیاء التراث العربی‏، 1415ق.
[4]. نک: سیوطى، عبدالرحمن بن ابی‌بکر، تحفة الأدیب فی نحاة مغنی اللبیب، ج ‏1، ص 266، عمان، جدارا للکتاب العالمی، چاپ دوم، 1429ق.