کد سایت fa85158 کد بایگانی 102805 نمایه نگاه کردن به بخشی از بدن نامحرم که معمولاً پوشانده نمی‌شود
طبقه بندی موضوعی برخی احکام
گروه بندی اصطلاحات سرفصل‌های قرآنی
خلاصه پرسش
آیا نگاه به زن مسلمان بد‌حجابی که به نهی از منکر نیز توجهی نمی‌کند، حرام است؟
پرسش
آیا نگاه بدون لذت و فساد(مثلاً در حد احوال پرسی)، به زن مسلمانی که در خیابان حجاب را رعایت نکرده و به نهی از منکر نیز توجهی نمی‌کند، حرام است؟
پاسخ اجمالی
در فرض سؤال، بیشتر مراجع، نگاه عمدی - به مو و قسمت‌هایی از بدن زن بی‌حجاب که باید از نامحرم بپوشاند - را جایز نمی‌دانند، ولی برخی از فقها[1] معتقدند در صورتی که خود آن زن به صورت عمدی حجابش را رعایت نکند و نگاه به او نیز فسادآور نباشد، ایرادی ندارد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
نگاه به موی نامحرم حتی در فرض سؤال بنا بر احتیاط حرام است ولی نگاه به صورت و دستها تا مچ اگر همراه زینت و آرایش نباشد اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اختلاط زن و مرد در صورتى که مرد نتواند به وظیفه خود از نظر نگاه و جهات دیگر عمل کند جایز نیست و اگر بتواند رعایت کند جایز است ولی کراهت دارد.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
نگاه به غیر صورت و دو دست تا مچ زن مسلمان مطلقاً -ولو بدون شهوت و خوف گناه و مفسده- جایز نیست و در صورت محرّک بودن یا خوف گناه یا مفسده نگاه به هیچ قسمت از بدن جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
نگاه بدون قصد لذت اگر عمدی باشد جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در فرض سؤال اشکالی ندارد، ولی باید مراقب وسوسه های شیطان بود.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
نباید به موی زن مسلمان نگاه کند.
 حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
با توضیحاتی که در سؤال آمده است، نگاه به آن بخش از سر و بدن که معمولاً این افراد نمی‌پوشانند یا آرایش می‌کنند، بدون قصد لذت حرام نیست.
لینک به سایت استفتائات

[1]. آیات عظام مکارم شیرازی و هادوی تهرانی.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی و نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.