آیا امام صادق(ع)، همسرشان «حمیده» را به طلای ناب تشبیه فرمودند؟
پرسش
آیا روایت زیر سندیت دارد و معتبر است؟ امام صادق(ع) در مورد حمیده گفت: «حمیده همچون طلای ناب بود که در کوره رفته و از ناخالصی‌ها پیراسته شده باشد. فرشتگان الهی همیشه از او محافظت می‌کردند تا به دست من رسید، تا کرامتی الهی بر من و مادری برای امام پس از من باشد».
پاسخ اجمالی
حمیده، بانویی بود که به صورت ویژه از بازار بردگان خریداری شده و به همسری امام جعفر صادق(ع) در آمده و امام موسی کاظم(ع) فرزند ایشان است.[1] در مورد تاریخ و محل ولادت وی خبری به دست نیامد.
این بانو فضائل فراوانی دارد و از این روست که همسرشان امام صادق(ع) در ارتباط با ایشان می‌فرماید:
«حمیده همچون طلای نابی بود که در کوره رفته و از ناخالصی‌ها پیراسته شده است. فرشتگان الهی همیشه از او محافظت می‌کردند تا به دست من رسید، تا کرامتی الهی بر من و مادری برای امام پس از من باشد».[2]
در ارتباط با این روایت باید گفت که این روایت را می‌توان از دو دیدگاه سندی و محتوایی بررسی نمود.
الف . سند این روایت، عبارت است از: «محمد بن یحیى عن محمد بن أحمد عن عبد الله بن أحمد عن علی بن الحسین عن ابن سنان عن سابق بن الولید عن المُعلّى بن خُنَیس‏».
1. محمد بن یحیى: ثقه و مورد اعتماد است.[3]
2. محمّد بن أحمد بن یحیى بن عمران أشعری قمّی: شخص جلیل القدر است.[4]
3. عبدالله‏ بن‏ أحمد رازی‏: کتاب‌های رجالی در مورد وثاقت ایشان توقف کرده‌اند.[5]
4. علی بن الحسین: مجهول است.
5. محمد بن سنان زاهری‏: در بعضی از کتاب‌های رجالی، ضعیف شمرده شده و به احادیثی که او ذکر کرده باشد، اعتماد نمی‌کنند؛[6] اما شیخ مفید او را ثقه می‌داند و احادیث او نزد علامه حلی از احادیث صحیح شمرده می‌شود.[7]
6. سابق بن ولید: مجهول است.
7. معلّى‏ بن‏ خنیس‏: او ابتدا طرفدار مغیریه بود و سپس به محمد بن عبدالله بن حسن دعوت می‌کرد.[8] کتاب‌های رجالی او را تضعیف کرده‌اند.‏[9]
بر این اساس، این روایت را از لحاظ سندی نمی‌توان روایتی قوی به شمار آورد.
ب . محتوای این روایت قابل پذیرش است چون اوّلاً منابع معتبری چون کتاب کافی، این روایت را نقل کرده‌اند و ثانیاً روایات دیگری وجود دارد که مشابه همین فضیلت را برای ایشان اثبات می‌کند.

[1]. در ارتباط این بانوی بزرگوار، می‌توانید پاسخ 10040 را نیز ملاحظه فرمایید.
[2]. کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، ج‏ 1، ص 477، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق.
[3]. نجاشی، احمد بن علی، فهرست أسماء مصنفی الشیعة(رجال نجاشی)، ص 353، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ ششم، 1365ش.
[4]. طوسى، محمد بن حسن‏، فهرست کتب الشیعة و أصولهم و أسماء المصنّفین و أصحاب الأصول، 408، قم، ستاره‏، چاپ اول، 1420ق‏.
[5]. حلى، حسن بن یوسف، رجال العلامة الحلی‏، ص 238، نجف اشرف، دار الذخائر، چاپ دوم، 1411ق‏.
[6]. رجال النجاشی، ص 328.
[7]. کشى، محمد بن عمر، اختیار معرفة الرجال، با تعلیقات: میر داماد استرآبادی، ج 1، ص 270، قم، مؤسسة آل البیت(ع)‏، چاپ اول،1363ش‏.
[8]. واسطی بغدادی، احمد بن حسین‏، الرجال، ص 87، قم، دار الحدیث‏، چاپ اول، 1364ش‏.
[9]. رجال النجاشی، ص 417.