کد سایت fa85636 کد بایگانی 103185 نمایه شرط بازگشت مال فروخته شده به فروشنده بعد از مرگ خریدار
طبقه بندی موضوعی خرید و فروش
خلاصه پرسش
اگر فردی مالی را فروخته و شرط کند که پس از فوت خریدار، تمام آنچه فروخته به خودش بازگردد، آیا چنین معامله‌ای صحیح است؟
پرسش
اگر زوج، نصف اموالش را به زوجه بفروشد و در قولنامه شرط کند که پس از فوت زوجه‌ام، تمام املاک (فروخته شده به زوجه‌ام) به خودم بازگردد، آیا این قرارداد صحیح است؟
پاسخ اجمالی
چنین شرطی که با مقتضای عقد (مالکیت مال خریداری شده) مخالف است، صحیح نبوده و باطل است.
ضمائم:
پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
شرط مذکور فاسد است، ولی میتواند شرط کند که تا زنده است حق فسخ معامله را داشته باشد، البته این شرط مصحح فسخ بعد از فوت زوجه نمیباشد.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
شرط مذکور صحیح نیست.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
چنین شرطی صحیح نیست.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در صورتی که نصف اموال دقیقاً معلوم نبوده آن معامله باطل است و اگر معلوم بوده شرط مذکور خالی از اشکال نیست.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
شرط مذکور اشکال دارد.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.