حکم اقتدا در رکعت سوم و جا به جایی ذکر رکوع و سجود چیست؟
پرسش
1- اگر شخصی داخل مسجد شود و نداند امام جماعت مثلاً در رکعت دوم است یا سوم و اقتدا کند؛ بعد که به رکوع می رود بفهمد امام جماعت در رکعت سوم بوده، حکمش چیست؟ 2- اگر در رکوع یا سجده سهواً ذکر را برعکس بگوید؛ مثلاً در رکوع «سبحان ربی الاعلی و بحمده» بگوید، حکمش چیست؟ 3- اگر در رکوع یا سجده، عمداً ذکر را جا به جا بگوید، حکمش چیست؟ (مرجع تقلید مقام معظم رهبری).
پاسخ اجمالی

پاسخ پرسش اول: اگر بعد از این که داخل رکوع شد متوجه شود، نماز او صحیح است و چیزی بر او واجب نیست؛ هر چند احتیاط مستحب این است که دو سجده سهو برای ترک سهوی قرائت به جا آورد.[1]

پاسخ پرسش دوم: اگر شخصی سهواً در سجده ذکر رکوع را بگوید و یا برعکس، در رکوع ذکر سجده را بگوید، اشکال ندارد و نمازش صحیح است.[2]

پاسخ پرسش سوم: اگر کسی عمداً ذکرهای رکوع و سجده را به جای یکدیگر قرائت کند: اگر آن ها را به قصد مطلق ذکر خداوند – عزّ و جلّ- بگوید، اشکال ندارد و رکوع و سجده و نماز همگی صحیح هستند.[3]

[1] . خامنه ای، سید علی،رساله اجوبة الاستفتائات، حسینی، احمد رضا،ص 124، سؤال 579، انتشارات بین المللی الهدی، تهران، چاپ پانزدهم، 1388ش.

[2] . همان، ص 105، سؤال 481.

[3] . همان ، ص 105، سؤال 480.