کد سایت fa86364 کد بایگانی 103853 نمایه خوردن ماه‌های که فلس دار بودن آن معلوم نیست
طبقه بندی موضوعی کلیات
خلاصه پرسش
خوردن ماهی‌هایی که فلس‌دار بودن آن مشخص نیست، چه حکمی دارد؟
پرسش
ما در پاکستان زندگی می‌کنیم. گاهی در مراسم عروسی، برای ولیمه ماهی می‌آورند و نمی‌دانم ماهی حلال است یا حرام؟ چون اهل‌سنت ماهی بدون فلس را حلال می‌دانند. وظیفه من چیست؟
پاسخ اجمالی
در خوردن ماهی، لازم است اطمینان داشته باشیم که فلسدار و حلال است. پس اگر این اطمینان، از طریق اظهار نظر کارشناس یا خبر دادن فروشنده مسلمان و یا حتی فرد میزبان حاصل شود، کافی است.
البته برخی از مراجع[1] صرف احتمال فلسدار بودن ماهی را کافی دانسته و استفاده از آنرا جایز شمردهاند.
ضمائم:
پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
اگر متخصص امین و مسئلهدان بگوید که فلس دارد و از گفته او اطمینان حاصل شود، کفایت میکند، به شرط آنکه احراز کند که آن را زنده از آب بیرون آوردند یا زنده در تور افتاده و مرده است. اگر در این باره شک داشته باشید، محکوم به حرمت است.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
خوردن آن جایز نیست مگر مطمئن شوید از نوع حلال است.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
همین که احتمال دهید فلس دارد، کافی است.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
در مثل فرض سؤال، فلسدار بودن باید احراز شود، ولی اگر صاحب مراسم شیعه و مدعی حلیت باشد قولش مقبول است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
حمل بر صحت کنید و از آن استفاده نمایید.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
مادامی که محرز نشود ماهی مذکور فلس دارد، خوردن آن جائز نیست.

[1]. آیات عظام شبیری زنجانی و مکارم شیرازی.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.