«و سُرّ نبیّک محمداً(ص) برؤیته». مراد از این فراز دعای عهد چیست و مگر پیامبر اسلام(ص) اکنون از دیدار امام مهدی(عج) محروم است که دعا می‌کنیم با ظهور آن حضرت، پیامبر(ص) با دیدنشان خوشحال شوند؟!
پرسش
در دعای عهد می‌خوانیم: اللهُمَّ وَ سُرَّ نَبِیَّکَ مُحَمَّدا صَلَّى اللهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ بِرُؤْیَتِهِ و من تبعه علی دعوته». اگر رؤیت مادی است که تا قیامت نخواهد شد، اگر رؤیت معنوی است که همین الآن هم حاصل است. پس این چه درخواستی است؟
پاسخ اجمالی

همان‌گونه که در پرسش آمده؛ در بخشی از دعای عهد[1] می‌خوانیم:

«اللَّهُمَ‏ وَ سُرَّ نَبِیک‏ مُحَمَّداً صَلَّى اللَّهُ عَلَیهِ وَ آلِهِ الطَّاهِرِینَ بِرُؤْیتِهِ، وَ مَنْ تَبِعَهُ عَلَى دَعْوَتِهِ...»؛[2] پروردگارا! پیامبرت، حضرت محمد(ص) که درود خدا بر او و خاندان مطهرش باد و نیز آنانی که دعوتش را پذیرفته و پیرو ایشان شده‌اند را با دیدن امام زمان(عج) شاد گردان.

از طرفی می‌دانیم که پیامبر اسلام(ص) هم اکنون و تا قیامت ناظر اعمال مردم است،[3] پس این پرسش پدید می‌آید که خوشحالی ایشان بعد از ظهور فرزندشان چه معنایی خواهد داشت؟!

در پاسخ باید گفت:

ممکن است مراد از دیدار امام زمان(ع)، مشاهده به ثمر رسیدن دولت ‌حضرتشان و گسترش عدالت در کره زمین باشد که همه مردم، بویژه پیامبر(ص) منتظر رسیدن چنین روزی هستند.[4] همان‌گونه که امام صادق(ع) فرمود: «اگر او را درک می‌کردم، او را خدمت می‌کردم».[5]

و ممکن است که خوشحالی پیامبر اسلام(ص) ناشی از خوشحالی پیروانش باشد که ظهور منجی آنان را غرق شادی کرده است.

[1]. «زمان دعای عهد»، 1829؛ «بررسی سند و متن دعای عهد»، 33408.

[2]. شیخ مفید، محمّد بن محمد بن نعمان، کتاب المزار، محقق، مصحح، ابطحی،‌ سید محمد باقر، ص 665، قم، کنگره جهانی هزاره شیخ مفید، چاپ اول، 1413ق.

[3]. «عرضه اعمال بر امام»، 10887؛ «امامان معصوم؛ شاهد اعمال انسان‌ها»، 61348؛ «شاهدان اعمال»، 62366؛ «مستند عرضه اعمال بر پیامبر(ص) و امامان(ع)»، 91411.

[4]. «رؤیت امام زمان (عج)»، 2768؛ «ارتباط با امام زمان»، 8175؛ «خصوصیات و ویژگی‌های یاران امام زمان(عج)»، 95294.

[5]. ابن أبی زینب (نعمانی)، محمد بن ابراهیم، الغیبة، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، ص 245، تهران، نشر صدوق، چاپ اول، 1397ق.