آیا کسی از ذریه رسول الله به منصب خلیفه (به معنی آمیر المؤمنین) رسیده است؟ چرا؟
پرسش
آیا کسی از ذریه رسول الله به منصب خلیفه (به معنی آمیر المؤمنین) رسیده باشد؟ اگر کسی باشد کی است؟ اگر کسی نباشد علت آن چیست؟
پاسخ اجمالی

به جز امام حسن مجتبی (ع) که مدت بسیار اندک از خلافت برخوردار شد، هیچ یک از امامان معصوم (ع) از ذریه پیامبر عهده دار خلافت نشدند. علت این کار فریب کاری ها و ظلم ستم حاکمان جور از یک سو و مرعوب شدن مردم و مسلمانان سست ایمان بود. بله اگر مراد از ذریه رسول خدا (ص) نوادگان پیامبر گرامی اسلام (ص) (کسانی که نسب شان به آن حضرت می رسد باشد) البته در زمان غیبت حضرت ولی عصر (عح) بعضی از نوادگان پیامبر گرامی اسلام مانند فاطمیون و علویون در مصر تو انستند برای مدتی حکومت را به دست بگیرند.

پاسخ تفصیلی

اگر منظور از ذریه رسول خدا امامان معصوم (ع) باشند باید بگوئیم به جز امام حسن مجتبی (ع) که مدت بسیار کوتاهی (در فاصله بعد شهادت امام علی (ع) و قبل از صلح با معاویه ) عهده منصب خلافت بود هیچ یک از امامان معصوم (ع) عهده دار خلافت نشدند. علت این کار فریب کاری ها و ظلم ستم حاکمان جور از یک سو و مرعوب شدن مردم و مسلمانان سست ایمان از سوی دیگر و در نتیجه تنها ماندن ائمه معصومین (ع) بود. امام صادق (ع) در پاسخ فردی که از آن حضرت پرسید چرا قیام نمی کنید و خلافت را به دست نمی گیرید ؟ به گروه گوسفندانی که در آن نزدیکی مشغول چرا بودند اشاره کرد و فرمود :"اگر به تعداد این گوسفندان یار داشتم قیام می کردم ! راوی گوید وقتی گوسفندان را شمردم هفده عدد بیشتر نبودند!![1]. بنابر این علت عدم تشکیل حکومت ائمه (ع) عدم همراهی مردم بوده است.

اما اگر مراد از ذریه رسول خدا (ص) نوادگان پیامبر گرامی اسلام (ص) (کسانی که نسب شان به آن حضرت می رسد باشد) البته در زمان غیبت حضرت ولی عصر (عح) بعضی از نوادگان پیامبر گرامی اسلام مانند فاطمیون و علویون در مصر تو انستند برای مدتی حکومت را به دست بگیرند.

[1] کلینی ، محمد بن یعقوب الکافی ج : 2 ص : 242.