ازدواج با زنی که در حال عده است در صورت جهل چه حکمی دارد؟
پرسش
فلسفه عده نگه داشتن بانوان پس از طلاق چیست؟
1. اگر خانمی پس از طلاق جواب آزمایش پزشکی اش در مورد بچه دار بودن از همسر سابقش منفی باشد و خانم باردار نشده باشد، آیا می تواند بدون نگه داشتن عده، به عقد کسی در آید؟ 2. سوال دیگر اگر مردی با جهل به این که خانمی دوره عده اش را می گذراند و خانم با جهل به این که حتی اگر جواب آزمایش بچه دار شدن منفی است باید عده را نگه دارد، با هم ازدواج موقت کنند و در دوران عده با هم نزدیکی کنند، آیا بر هم حرام ابدی می شوند؟
3. و اگر هر دو در مورد این موضوع که با هم تحت این شرایط حرام ابدی می شوند، جهل داشته باشند، آیا تاثیری بر حرام شدن یا نشدن ابدیشان دارد؟
پاسخ اجمالی

اسلام بر اساس حکمت ها و مصلحت های متعددی عده طلاق را واجب کرده است و با آزمایش و منفی بودن جواب آزمایش وجوب عده نگه داشتن منتفی نمی شود. همچنین جهل تأثیری بر حرمت ابدی ندارد و حتی در صورت جهل، اگر در حال عده، نزدیکی صورت گرفته باشد زن و مرد بر هم حرام مؤبد می شوند.

پاسخ تفصیلی

برای آگاهی از فلسفه عده نگه داشتن بانوان پس از طلاق (نمایه: عده و دلایل آن سؤال 2311 (سایت: 2828) ) را مطالعه کنید.اما در مورد سؤال دوم شما باید گفت منفی بودن جواب آزمایش مانع از وجوب عده نگه داشتن نیست و باید حتماً عده را نگه دارد و بعد از تمام شدن عده طلاق از همسر اول، می تواند به عقد همسر جدید در آید.

در پاسخ سؤال سوم شما باید گفت: ازدواج در عده دو حالت دارد. یک، این که ازدواج همراه با دخول باشد. دو، بدون دخول باشد. در صورت اول جهل تأثیری بر حرمت ابدی ندارد. چنان که فقها می گویند: "و حتی در صورت جهل، اگر در حال عده، نزدیکی صورت گرفته باشد زن و مرد بر هم حرام مؤبد می شوند". [1] اما در صورت دوم، امام خمینی (ره) می گوید: "عقد ازدواج در حال عده غیر، سبب حرمت ابدی است. بله در صورتی که زن و مرد جاهل باشند به این که زن در عده است و یا جاهل باشند به این که عقد در حال عده جایز نیست و دخول هم محقق نشده باشد، حرمت ابدی پیدا نمی شود و فقط عقد باطل است و بعد از گذشتن عده می توانند باهم ازدواج کنند". [2]

[1] الگلبایگانی، السید محمد رضا الموسوی مجمع المسائل (للگلپایگانی)، ج‏2، ص 227، الناشر: دار القرآن الکریم، تاریخ الطبع: 1409 ه ق‏، الطبعة: الثانیة، قم المقدسة، المحقق، المصحح: علی کریمی جهرمی- علی ثابتی همدانی- علی نیری همدانی‏، عدد المجلدات: 3.

[2] . استفتائات، امام خمینی، ج 3، ص136،س 125، نشر جامعه مدرسین حوزه علمیه قم.