کد سایت fa9318 کد بایگانی 9379 نمایه مخالفت خانواده با انتخاب همسر مورد علاقه
طبقه بندی موضوعی گوناگون
خلاصه پرسش
با وجود مخالفت خانواده با انتخاب همسر مورد علاقه ام چه باید بکنم؟
پرسش
به خانمی علاقه مند شده ام که 2 سال از من بزرگ تر است. او را زیر نظر گرفته ام و در موردش از افراد موثق تحقیق کرده ام. همه ایشان را خوب می دانند و هیچ مشکلی ندارد. اما خانواده ام به شدت مخالف هستند. شما چه راهی پیشنهاد می کنید؟
پاسخ اجمالی

انتخاب همسر، سنگ زیربنای یک زندگی موفق است. برای امر خطیر «انتخاب همسر» لازم است وقت گذاشته و با دقت و مطالعه کافی، اقدام شود.

اسلام نیز در زمینه انتخاب همسر توصیه هایی ارزنده ای دارد همچون: ایمان واقعی به خدا، آراستگی به صفات، عادات، خُلق و خوهای پسندیده، فضائل، کمالات و اعمال و رفتار نیکو و دوری از صفات زشت، اصالت خانوادگی، تناسب سنی و تحصیلی و... در این زمینه شما باید از همه ظرفیت ها به ویژه تجربیات و نظریات خانواده ها برای یک انتخاب صحیح استفاده کنید.

علت مخالفت آنان را با این ازدواج جویا شده و دلائل خود به تمایل با این ازدواج را نیز با آنان در میان بگذارید و به دور از احساسات زود گذر تصمیم بگیرید. اگر آنان دلائل محکم و قابل قبولی برای مخالفت خود نداشتند و با این وجود باز به مخالفت خود پافشاری می کنند با کمک افراد خیر خواه فامیل و محل خود نظیر روحانیون و اساتید موردقبول طرفین سعی کنید آنان را متقاعد سازید.

پاسخ تفصیلی

انتخاب همسر، سنگ زیربنای یک زندگی موفق است و باید گفت که اکثر شکستها در زندگی مشترک، از بناگذاری نامناسب این سنگ زیرین ناشی می‏شود. این که یک زندگی شیرین پس از مدتی به تلخی و سردی می‏گراید، این دریافت ویرانگر هر یک از زوجین را در متن خود دارد که «ما اصلاً برای هم مناسب نبودیم»، یعنی به این نتیجه می‏رسند که در مرحله «گزینش» اشتباه کرده‏اند .

روانشناسان و متخصصان خانواده معتقدند که هر اندازه زن و مرد قبل از ازدواج، اطلاعات صحیح‏تر و دقیق‏تری نسبت به یکدیگر داشته باشند، بهتر می‏توانند موفقیت و یا شکست زناشویی خود را پیش‏بینی نمایند. بنابراین، این موضوع را نباید ساده انگاشت، بلکه برای آن امر خطیر «انتخاب همسر» لازم است وقت بگذاریم و با دقت و مطالعه کافی، اقدام کنیم. اگر این انتخاب درست و هشیارانه صورت بگیرد، مشکلات بعدی که خواه‏ناخواه در هر زندگی به وجود خواهد آمد، با درایت و گذشت برطرف می‏شود .

از این‏رو، عقل سلیم حکم می‏کند که انسان باید درباره همسر آینده‏اش تحقیق کند و از هرگونه عجله‏کاری و اغماض در جوانب قضیه بپرهیزد، ویژگی‏های اخلاقی و روحی همسر مورد انتخاب را بشناسد و بنگرد که چه کسی را برای همسری برمی‏گزیند. از این ‏رو، مرحله بررسی و شناخت جهت گزینش همسر، اهمیت بسزایی در زندگی انسان دارد؛ زیرا، تجربه نشان داده که بیشتر اختلافات خانواده‏ها و طلاقها و از هم‏پاشیدگی‏ها، منشأ آن شتابزدگی در انتخاب همسر بوده است. [1]

اسلام نیز در زمینه انتخاب همسر توصیه هایی ارزنده ای دارد که به برخی از آنها اشاره می شود:

1. ایمان واقعی، زیرا چنین شخصی به علت داشتن ارتباط قلبی با خدا، فردی قابل اعتماد است.

2. اخلاق خوب، یعنی آراستگی به صفات، عادات، خُلق و خوهای پسندیده، فضائل، کمالات و اعمال و رفتار نیکو بوده و از صفات زشت، بیماریهای اخلاقی و... دور باشد.

3.   اصالت خانوادگی؛ یعنی این که همسر انسان در دامن پدر و مادر پاک و شایسته متولد و رشد و نما کرده باشد پیامبر (ص)فرموده اند: از سبزه مزبله بپرهیزید. (یعنی زن زیبا در خانواده بد). [2]

4 .تناسب سنی و تحصیلی، در انتخاب همسر توجه به همتایی و تناسب در سن نیز لازم است. تفاوت سن بلوغ جنسی در دختر و پسر، یک امر طبیعی است، پسر حدود چهار سال دیرتر از دختر به بلوغ جنسی می‏رسد. از این‏رو، باید تفاوت سن آنها در امر ازدواج نیز حداقل به همین مقدار باشد (پسر بزرگتر باشد) بهتر است چنین باشد، ولی الزامی نیست.

5. عفاف و پاکی از آلودگی‏ها در رفتار و گفتار، اگر در جامعه‏ای عفاف و پاکدامنی به صورت کامل رعایت گردد و تمتعات جنسی به محیط خانواده محدود گردد، جوانان به ازدواج روی آورده و خانواده‏های تشکیل‏شده نیز ثبات بیشتری می‏یابند، بر عکس اگر بی‏بند و باری و بی‏عفتی در جامعه رواج یابد و بهره‏برداری‏های جنسی در خارج از محیط خانواده میسر گردد، جوانان زیر بار مسئولیت‏های ازدواج نرفته و خانواده‏های تشکیل‏شده نیز متزلزل می‏شود.

بنا بر این برای چنین امر مهمی هرگز نباید تنها به یک آشنایی ساده بسنده کرد، چه بسا که موجب پشیمانی طولانی گردد. [3] بلکه باید در این زمینه از همه ظرفیت ها به ویژه تجربیات و نظریات خانواده ها برای یک انتخاب صحیح استفاده کرد؛ زیرا والدین و خانواده همواره خیرخواه فرزندان خود بوده و صادق ترین دوست و مشاور آنان هستند. گرچه ممکن است در بعضی موارد اشتباه هم بکنند. اما از آن جا که سن و تجربیات ارزشمندی دارند معمولاً تجربیات شان در زمینه انتخاب همسر راه گشا خواهد بود.

براین اساس شما باید باید علت مخالفت آنان را با این ازدواج جویا شوید و دلائل خود به تمایل با این ازدواج را نیز با آنان در میان بگذارید و به دور از احساسات زود گذر تصمیم بگیرید. اگر آنان دلائل محکم و قابل قبولی برای مخالفت خود نداشتند و با این وجود باز به مخالفت خود پافشاری می کنند با کمک افراد خیر خواه فامیل و محل خود نظیر روحانیون و اساتید مورد قبول طرفین سعی کنید آنان را متقاعد سازید.

در نهایت باید نتیجه گرفت که اگر تمام شرایط در طرف مقابل وجود داشته باشد، تفاوت سن تا این حد، نمی تواند به تنهایی موجب چشم پوشی از ازدواج شود، خصوصا اگر شما با رضایت خود این موضوع را مورد پذیرش قرار داده باشید، اما احتمال دارد که مخالفت والدین شما، تنها بر این اساس نبوده و دلایل دیگری داشته باشد.

برای آگاهی بیشتر به پاسخ های زیر مراجعه فرمائید:

1. نمایه: معیارهای همسر مطلوب، سؤال 7841 (سایت: 7980) .

2. نمایه: انتخاب همسر،سؤال 2102 (سایت: 2167) .

[1] عسکری اسلامپور،کریمی، معیارهای گزینش همسر در آموزه‏های اسلامی، مجله پاسدار اسلام ، مهر 1386 شماره، 310 ص 19.

[2] ثقة الاسلام کلینى، الکافی، ج 5، ص 333، دار الکتب الإسلامیة، تهران، 1365 ش.

[3] برگرفته از نمایه: انتخاب همسر، سؤال 2102 (سایت: 2167).