رجوع به مرجع مساوی در چه شرایطی جایز است؟
پرسش
با عرض سلام وتحیت به محضر حضرتعالی با توجه به مطلب زیر لطفا به سوالات بنده حقیر پاسخ دهید : بنده مقلد مقام معظم رهبری هستم ، ایشان بنابر احتیاط واجب ، رجوع به مرجع مساوی را جایز نمی دانند ، همچنین اطلاع دارم که حضرت آیت الله سیستانی ، صریحا فتوا داده اند که رجوع به مرجع مساوی جایز است ، با توجه به اینکه مقام معظم رهبری احتیاط واجب دارند و آیت الله سیستانی فتوای صریح داده اند ، پس بنده می توانم که در این مسئله به آیت الله سیستانی مراجعه کنم ، حال سوالات بنده به شرح زیر می باشد : 1- وقتی بنده در این مسئله به نظر آقای سیستانی مراجعه کردم ، آیا باید در مباحث فقهی مورد نظرم از خود ایشان حتما تقلید کنم یا اینکه طبق نظر ایشان که گفته اند رجوع به مرجع مساوی جایز است ، می توانم به مراجع مساوی دیگر ، مثلا آیت الله صافی گلپایگانی یا آیت الله مکارم شیرازی مراجعه کنم ؟ 2- اگر بنده طبق موارد گفته شده فوق ، خواستم در مباحث مربوط به روزه از آیت الله خامنه ای تقلید نکرده بلکه رجوع به مرجع دیگر کنم ، آن مرجع جدید ، در کل مباحث فقهی مرجع من خواهد شد ؟ ( یعنی دیگر مقام معظم رهبری مرجع من نخواهد بود ) ، یا اینکه فقط در مباحث روزه از ایشان تقلید می کنم و در سایر مباحث از مقام معظم رهبری ؟ ( در واقع می خواهم بدانم که مسئله رجوع به مرجع مساوی ، فقط مربوط به یک یا چند مسئله است یا اینکه همان عدول از یک مرجع به طور کامل به مرجع دیگر می باشد ) ؟ 3- اگر در یک مسئله از مقام معظم رهبری به مرجع مساوی دیگر رجوع کردم ، آیا بعد از مدتی می توانم دوباره از رهبری تقلید کنم یا اینکه دیگر برای همیشه باید از مرجع جدید در آن مسئله تقلید نمایم ؟ 4- آیا در کل ، در خصوص مسئله رجوع به مرجع مساوی ، فقط در یک مسئله می توان به مرجع جدید رجوع کرد یا اینکه در یک مبحث کلی ( مثلا کل مبحث روزه ، یا کل مبحث نماز )هم می توان رجوع و تقلید کرد ؟ 5- در سوال پایانی از شما تقاضا دارم که نظر تمامی مراجع اعلام شده توسط جامعه مدرسین حوزه علمیه قم را در خصوص رجوع به مرجع مساوی بیان کنید. با تشکر فراوان، و من الله التوفیق
پاسخ اجمالی

پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) به این شرح است:

1. رجوع به هر مرجع مساوی با مرجع تقلید شما جایز و به اعلم نسبت به وی، واجب است. البته اعلم کسی است که اگر فتوای او با سایر مراجع متفاوت بود، به دلیل قدرت علمی و تخصصی وی نظر سایر فقها در تعارض با نظر وی ارزش تخصصی خود را از دید عقلا از دست دهد و چنین امری کمتر رخ می دهد. از این رو، ما معمولاً با طبقه ای از فقهای طراز اول مواجه هستیم که تقلید از همه ی آنها جایز است.

2. در تقلید از مراجع مساوی شما می توانید در هر مسأله ای به هر یک از آنها مراجعه کنید، مگر این که چنین کاری منجرّ به مخالفت قطعی شود، یعنی عمل شما به گونه ای گردد که همه ی مراجع مزبور آن را باطل و ممنوع می دانند.

3. احتیاط آن است که در یک مسأله از یک مرجع تقلید کنید، مگر این که عمل به رأی مرجع دیگر مطابق احتیاط باشد و از نظر مرجع اول هم بلامانع محسوب شود.

4. پاسخ آن در بند 2 گذشت.

نمایه های مربوط:

سؤال 2026 (سایت: 2252) (رجوع از مرجع تقلید).

سؤال 3309 (سایت: 3867) (تغییر مرجع تقلید).

سؤال 3102 (کاربر) (عدول از مرجع تقلید).