آیا عمل به هر آن چه اموات وصیت می کنند، واجب است؟ و آیا باید مورد وصیت مکتوب باشد؟
پرسش
1. آیا اموات هر چه وصیت کنند، واجب است انجام دهیم؟ 2. در صورت مثبت بودن جواب مورد فوق، آیا وصیتی که نوشته شده و مکتوب است، لازم الاجراست، یا این که اگر زبانی هم به کسی گفته باشد، باید انجام شود؟ 3. بعضی افراد قبل از فوتشان، وصیت هایی می کنند که هیچ سود اخروی برای آنها ندارد و بیهوده می باشد (مانند یکی از آشنایان ماکه وصیت کرده بود بعد از مرگش برای او تشمال (نوعی ساز محلی) بزنند، آیا انجام چنین وصیت هایی لازم الاجراست؟
پاسخ اجمالی
هر چند نوشتن و مکتوب کردن وصیت عملی بسیار خوب و پسندیده است اما لازم نیست وصیت کتبی و به صورت نوشته باشد بلکه میزان حصول اطمینان به وصیّت است.
اگر وصیتتی که اطمینان به صدور آن باشد دارای شرایط زیر باشد، عمل به آن واجب است:
الف: عملی باشد که غرض عقلائی بر آن مترتب باشد.
ب: وصیت به صرف اموال در جهت کارهای حرام مانند وصیت به مال در جهت کمک به ستمگران، راهزنان، تعمیر کلیساها، چاپ کتاب های گمراه کننده و مانند این موارد، نباشد.
ج: وصیت به صرف مال در جهت کارهای سفیهانه و بیهوده نباشد.[1]
وصیت به بیش از ثلث اموال نباشد زیرا وصیت میت تنها در ثلث اموال او نافذ است.[2]
بنا براین وصیت هایی مانند نواختن ساز محلی اگر از مصادیق موسیقی حرام نباشد گرچه لازم الاجراء نیست اما عمل به آن هم اشکال ندارد. اما اگر از قبیل موسیقی حرام باشد نباید به چنین وصیتی عمل کرد.
برای آگاهی بیشتر پاسخ سؤالات 3319 (سایت: 4153) و 4865 (سایت: 5153) را مطالعه کنید.

[1] اصفهانی، سید ابوالحسن، وسیلة النجاة (مع حواشی الامام)، ص 559 – 560، م 21، مؤسسه‏ تنظیم و نشر آثار امام خمینى‏ (ره)، قم، چاپ 1380ش.
[2] استفتائات امام خمینی، ج2، ص 409، س 13، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ پنجم، 1380ش.