کد سایت fa9602 کد بایگانی 9626 نمایه خمس پس انداز برای خرید سیسمونی و زمین و آپارتمان
خلاصه پرسش
آیا به پولی که برای خرید سیسمونی پس انداز کرده و همچنین به زمین و آپارتمانی که به عنوان پس انداز خریداری شده خمس تعلق می گیرد؟
پرسش
من خودم از حقوقم پول جهیزیه را دادم و قرض هم گرفتم حالا پول پس انداز می کنم برای خرید سیسمونی چون پدرم توانش را ندارد حالا به این پول که در بانک پس انداز میکنم خمس تعلق می گیرد.
1- یک زمین هم خریدم برای مبادا به آن چطور خمس تعلق می گیرد ؟
2- کمی پول پبش دادم برای خرید یک آپارتمان که با کسی شریکم به آن خمس تعلق می گیرد؟
پاسخ اجمالی

طبق نظر همه مراجع تقلید اگرشما منزل مسکونی دارید و  زمین و آپارتمان را از حقوق و در آمد کسب و کار خود و برای سرمایه گذاری و استفاده از سود آن در آینده خریداری کرده اید، خمس دارد. اما اگر منزل مسکونی نداریدو الان به دلیل کمی موجودی زمین و آپارتمان را به عنوان پس انداز و ذخیره تهیه کرده اید تا در آینده فروخته و با پول آن برای خریدن منزل مسکونی مورد نیاز اقدام کنید این زمین و آپارتمان طبق فتوای حضرات مراجع تقلید فاضل لنکرانی، بهجت، زنجانی ، گلپایگانی، صافی خمس به آن تعلق نمی گیرد. اما بنا بر فتوای بقیه مراجع تقلید حتی به این پس انداز هم خمس تعلق می گیرد. [1]

همچنین پولی که برای خرید سیسمونی پس انداز کرده اید اگر خرید سیسمونی از مخارج ضروری زندگی و عرفاً بر عهده شما باشد، طبق نظر آیات عظام فاضل لنکرانی ره ،بهجت ره و زنجانی خمس ندارد اما طبق نظر سایر مراجع تقلید خمس دارد.[2]

بنا براین شما باید وظیفه خود را با توجه به فتوای مرجع تقلید خود روشن کرده و به آن عمل کنید. البته در مواردی که به زمین و آپارتمان خمس تعلق می گیرد می توانید بعد از آنکه آنها را فروختید و قیمت آنها را دریافت کردید، خمس آنها را بپردازید.

پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) به این شرح است:

1.اگر تهیه سیسمونی راهی جز پس انداز نداشته باشد، به آن­چه برای سیسمونی پس­انداز می کنید، خمس تعلق نمی­گیرد.

2. اگر از زمان خرید زمین یکسال بگذرد، باید خمس آن پرداخت شود.

3.اگر آپارتمان مورد استفاده و نیاز فعلی شما است، به آن خمس تعلق نمی­گیرد، ولی اگر چنین نیست و پول مزبور زاید بر هزینه های سال شما است، به آن خمس تعلق می­گیرد.

نمایه های مربوط:

سؤالات: 3311 (سایت: 5888) ، 2721 (سایت: 2978) ، 3577 (سایت: 3818) .

[1] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏2، ص 24.

[2] توضیح المسائل مراجع، ج‏2، ص 79،  سؤال909.