آیا می‌توان وجوهات شرعیه را برای کمک به حادثه‌دیدگان بلایای طبیعی مصرف نمود؟
پرسش
آیا وجوهات شرعیه (خمس، زکات و کفاره) را می‌توان جهت کمک به سیلزدگان در ایران، افغانستان و عراق، استفاده نمود؟
پاسخ اجمالی
استفاده از کفاره و زکات برای کمک به آسیبدیدگان از وقایع طبیعی مانند سیل و زلزله، اشکالی ندارد،[1] اما درباره خمس، لازم است با هماهنگی با دفتر مرجع تقلید خویش یا وکلای رسمی ایشان، عمل نمایید.
ضمائم:
پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
نسبت به زکات و کفاره اگر بدانید ضوابط مصرف آن رعایت میشود، اشکال ندارد. ولی خمس باید به ولىّ امر خمس و یا وکیل مسلّم ایشان داده شود و مصرف خمس نیاز به اجازه خاصّ دارد؛ براى دریافت اجازه میتوانید به دفتر مقام معظم رهبرى «دام ظله» یا یکى از وکلاى مسلّم ایشان در امر وجوهات شرعیه مراجعه نمایید.‏
همچنین میتوانید در ساعات کارى (صبح و بعد از ظهر) با بخش وجوهات دفتر قم (37112230 - 025) یا دفتر تهران (64412535 ـ 021) تماس گرفته و از آنان راهنمایى بگیرید.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
نسبت به مصرف خمس در موارد مذکور به صورت عام اجازه داده نمیشود. اما مصرف زکات و کفاره در مورد آنان، چنانچه از موارد مصرف زکات و کفاره باشند، مانعی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
مقلدین ما مجازاند از ثلث وجوهات شرعی خود و تمام زکات به سیل زدگان کمک کنند ولی صَرف کفاره که شرایط خاصی دارد، در این مورد جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی (مد ظله العالی):
زکات مانعی ندارد و کفاره نیز در صورت فقر و همچنین به صورتی که در راه اطعام مصرف شود مانعی ندارد. خمس نیز پرداخت یک سوم آن در مورد مذکور مانعی ندارد.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
مؤمنین مجازند از امروز تا اول ماه رمضان سال آینده 1441 نصف خمس را صرف این کار کنند؛ البته باید مستقیم به سیل زدگان برسانند یا به طریقی عمل کنند که شرعاً محرز باشد به دست سیل زدگان میرسد مثل پرداخت به واسطههای مورد اعتماد یا برخی نهادهای رسمی مورد اعتماد مانند جمعیت هلال احمر یا مرکز خدمات حوزههای علمیه و ... .
لینک به سایت استفتائات

[1]. البته در مورد کفاره لازم است به مصرف خوراکی افراد برسد.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، شبیری زنجانی، مکارم شیرازی و نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.