اگر ورود به مسابقه‌ای رایگان باشد، ولی در ادامه بتوان با پرداخت مبلغی، پاسخ‌‌های اشتباه خود را بی‌اثر کرد و احتمال برنده شدن خود را بیشتر نمود، شرکت در این نوع از مسابقات چه حکمی دارد؟
پرسش
سلام؛ در یک برنامه نرم‌افزاری موبایل، یک بازی طراحی شده است که شرکت در آن رایگان است و اگر 10 سؤال را صحیح جواب دهید به همراه کسانی که همه را پاسخ داده باشند، جایز‌ه‌ا‌ی می‌گیرید، ولی اگر یک پاسخ اشتباه باشد حذف می‌شوید. آیا این بازی و جایزه حلال است؟ و در همین بازی که ذکر شد، می‌توان در قبال پاسخ‌های اشتباه مبلغی پرداخت نمود و از حذف شدن جلوگیری کرد (البته فقط تا 8 پاسخ اشتباه). مثلاً کسی می‌تواند عوض هر سؤال اشتباه دو هزار تومان و در مجموع 16 هزار تومان پرداخت کند، پس اگر فقط به دو سؤال پاسخ صحیح داد، جزو برندگان بوده و جایزه‌ای می‌گیرد. آیا می‌توان گفت این جایزه در قبال آن دو سؤال است که پاسخ صحیح داده شده و رایگان بوده؟ آیا این نوع بازی و جایزه حلال است؟
پاسخ اجمالی

در هر حال، چنانچه جوایزی که اعطا می‌شود، از مبالغ پرداختی سایر شرکت کنندگان تأمین شود، شرکت در مسابقه و دریافت جایزه، جایز نیست.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

جایز نیست.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

به طور کلی اگر پول جایزه از شرکت‌کنندگان دریافت می‌شود، حکم قمار دارد و الا اشکالی ندارد.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

با توجه به این که سرانجام، جوایز از بخشی از پول‌های شرکت کنندگان داده می‌شود، نوعی بخت‌آزمایی و قمار می‌باشد.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

به صورت کلی اگر جوائز از مبالغ دریافتی از افراد باشد، جائز نیست.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی و نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.