کد سایت fa55918 کد بایگانی 68719 نمایه استظلال در حال احرام
طبقه بندی موضوعی احرام
خلاصه پرسش
آیا می‌توانیم شب‌های بارانی، در حال احرام سوار ماشین مسقف شویم؟
پرسش
اگر در حال احرام و شب هنگام سوار ماشین مسقف باشیم و باران درحال باریدن باشد، آیا اشکالی به حج یا عمره ما وارد است؟
پاسخ اجمالی
یکی از محرمات احرام، که مخصوص مردهاست، مسئله «استظلال»، به معنای «زیر سایه و سقف رفتن» است. البته این کار صرفاً در حال سفر - مثلاً از مِنی به عرفات رفتن – حرام بوده و بعد از رسیدن به مقصد اشکالی ندارد. پس مُحرم مى‌تواند در محلى که ساکن شده، زیر سایه رود و با چتر و اتومبیل مسقّف، رفت و آمد کند.[1]
گفتنی است، این حکم مربوط به استظلال در روز است، ولی درباره استظلال در شب، بین مراجع تقلید، اختلاف نظر بوده و شرح آن چنین است:
الف. برخی می‌گویند، استظلال در شب جایز است.[2]
ب. گروهی می‌گویند، احتیاط مستحب در ترک آن است.[3]
ج. بعضی نظرشان آن است که احتیاط واجب در ترک آن است. [4]
د. عده‌ای نیز در این‌باره می‌گویند: این کار جایز است مگر در شب‌هاى بارانى و سرد و مانند آن. [5]
شایان ذکر است، در صورت وجود عذر- مثل شدت گرما، سرما یا بارندگى- بنابر نظر مراجع می‌توان استظلال کرد، ولى کفّاره دارد.[6] و کفاره آن قربانی کردن یک گوسفند است.

[1]. ر.ک: محمودى، محمد رضا، مناسک حج (محشّٰى)، ص 232، م 465، نشر مشعر، تهران، ویرایش جدید، 1429 ه‍ ق.
[2]. آیات عظام بهجت و نوری همدانی.
[3].آیات عظام امام خمینی، گلپایگانی، فاضل، صافی و اراکی.
[4]. آیات عظام تبریزى و وحید خراسانی.
[5]. آیات عظام خویی، خامنه‌ای، سیستانی و مکارم شیرازی؛ آیات عظام خامنه‌ای و سیستانی: (در شب‌هاى بارانى و سرد، بنا بر احتیاط واجب جایز نیست).
[6]. ر.ک: مناسک حج (محشّٰى)، ص 237، م 484 و 485.